main logo
1630

Parlicov: Gazpromul nu primește bani pentru gazul livrat în decembrie

Gazpromul nu primește bani pentru gazul livrat în Republica Moldova din luna decembrie. O spune ministrul Energiei, Victor Parlicov, potrivit căruia „regiunea transnistreană cum nu plătea, așa și nu plătește”.

Parlicov: Gazpromul nu primește bani pentru gazul livrat în decembriePoza: realitatea.md

Totuși, ministrul a subliniat că Gazpromul „tolerează” datoriile malului stâng, deși când gazul ajungea pe malul drept, concernul rus recurgea la „limitarea volumului de livrare, șantaj”. Declarații au fost făcute în cadrul ediției din 14 martie a emisiunii „Freedom”, transmite Știri.md cu referire la realitatea.md.

„Pe de altă parte, nici nu ați renunțat la construcția pe care să-i aveți această grijă de tot, 30 de ani, au creat și au învățat cetățenii noștri din stânga Nistrului să nu achite prețul derizoriu nu doar pentru gaz, dar și căldură, energie electrică. Ei înțeleg că, dacă renunță la acest contract, practic ei lasă regiunea să intre în colaps. Eu cred că ei sunt captivi ai propriului model”, a precizat Victor Parlicov.

În ceea ce privește datoria pe care Moldovagaz o are față de Gazprom, ministrul a menționat că, în opinia sa, „nu există careva active cu care să fie acoperită datoria”.

„Datoria este a Moldovei față de Gazprom, iar aceasta, în termeni strict comerciali, este o datorie proprie. Debitorul, Moldovagaz este de facto o companie-fiică a Gazprom. Deci Gazprom e datoare față de Gazprom. Careva active cu care să fie acoperită datoria fie pe malul drept, fie stâng, în opinia mea, nu există. Gazprom tolerează situația de neachitări. Dacă pentru malul drept, invocând o datorie calculată de șapte sute și ceva milioane de dolari, Gazprom a purces la limitarea volumului de livrare, șantaj, încercare de a schimba formula, măsuri destul de drastice, păi pentru datoria aferentă consumului de pe malul stâng, vorbim despre circa opt miliarde de dolari sau chiar mai mult, dar orișicare cifră ar fi, acoperire reală această datorie nu are”, a spus ministrul Energiei.

Totodată, Parlicov a precizat că deși atât Moldovagaz, cât și Gazprom au încălcat parțial contractul de livrare a gazului rusesc în Republica Moldova, nici una nu-l reziliază.

„Suntem într-o situație paradoxală. Atât Moldovagaz, cât și Gazprom au încălcat parțial acest contract, fiecare din părți are posibilitatea juridică să-l rezilieze. Nimeni din părți nu-l reziliază”, a punctat ministrul.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării