main logo
5648

Parlicov, despre suspendarea Nordgaz: Era un furt din sistemul gazier

Povestea gazului cu 10 lei de la compania „Nordgaz Furnizare” s-a spulberat odată cu suspendarea licenței pentru activitatea de furnizare a gazelor naturale.

Parlicov, despre suspendarea Nordgaz: Era un furt din sistemul gazier

Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a oferit mai multe informații și detalii în cadrul emisiunii „În Context” de la Moldova 1, transmite Știri.md

„Deci, în primul rând, ceea ce a făcut compania „Nordgaz”, în opinia mea, nu are nicio tangență cu liberalizarea pieței. Pentru că liberalizarea pieței înseamnă furnizare de gaze pe piața liberă, când cauți gaz, găsești gaz, cumperi gaz și după asta vinzi gaz la tarife negociate, prețuri negociate cu consumatorii.

Compania „Nordgaz” nu a adus niciun metru cub de gaz în Republica Moldova. Compania „Nordgaz” a făcut foarte multe speculații. Să spunem așa, a stârnit un val de așteptări în societate, în special în zonele de sud, în raionul Taraclia, în UTA Găgăuzia, în raionul Orhei. Și acum eu cred că Șor trebuie să răspundă la întrebările oamenilor ce s-a întâmplat. De ce atâta timp povestește despre gaz, că el în aprilie povestea de gaz de 12 lei, în octombrie deja era povestea despre gaz de 10 lei, în decembrie povestea de gaz cu 137 de dolari USD pentru „Energocom”. Dar gaz tot nu-i și nu-i. Și gazul nu vine. Ce a făcut compania „Nordgaz” și, din câte înțeleg eu, pentru ce a fost de fapt suspendată licența din partea ANRE. Ei, într-adevăr, au avut primul consumator care era chiar directorul „Nordgaz” căruia trebuia să îi livreze gaze. Ei gaze nu au importat și ei pur și simplu consumau gaze din sistem, livrând aceste gaze ca și cum ăsta ar fi gazul lor furnizând acest gaz. Dar, în esență, asta reprezintă, practic, un furt din perna de gaze din sistemul gazier.

Din câte înțeleg eu, s-au sesizat cei de la „Transgaz”, au notificat acest lucru și ANRE a intervenit. Pentru că în mod normal compania ar trebui mai întâi să aibă o sursă de gaz ca să livreze. Nu poți pur și simplu să iei gaz de undeva și să spui că ăsta e gazul tău. Și, iată, îl vinzi cu 10 lei. Sigur că, dacă furi, poți să îl vinzi și cu 5 lei, poți să îl vinzi și cu un leu. Dar nu-i despre asta piață liberă.

Așa cum am spus de la bun început, noi nu avem nicio ezitare să încurajăm piața liberă și încurajăm participanții adevărați pe piață liberă. Cei care cu adevărat aduc gaz și îl vând. Și sunt companii de genul ăsta, care se ocupă. Doar că, așa cum am spus, compania „Nordgaz” treabă nu are cu asemenea lucruri. În afară de faptul că au bulversat opinia publică și au făcut zarvă în presă, ei gaze nu au mai furnizat”, a spus ministrul.

Reamintim că Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a suspendat licența „Nordgaz Furnizare” S.R.L. pentru activitatea de furnizare a gazelor naturale pentru un termen de trei luni.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării