main logo
439

Parlamentul a operat modificări în Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2018

Parlamentul, în ședința plenară de astăzi, a modificat Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2018 și Legea fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală pe anul curent.

Parlamentul a operat modificări în Legea bugetului asigurărilor sociale

Documentele au fost susținute de 53 de deputați din cei prezenți, transmite Știri.md.

Astfel, veniturile și cheltuielile bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2018 vor fi majorate cu 26,5 milioane lei și vor constitui 19.339 milioane lei. Cheltuielile pentru prestațiile sociale vor fi majorate cu 26,2 milioane lei și vor constitui 18 979,5 milioane lei. Cheltuielile destinate activităților finanțate din resursele generale ale BASS vor crește cu 81 milioane lei, constituind 14.024,7 milioane lei. Cheltuielile pentru activitățile finanțate din contul transferurilor de la bugetul de stat se vor micșora cu 54,5 milioane lei.

Pentru protecția socială a persoanelor în etate cheltuielile se vor majora cu 60 milioane lei. Acest lucru va include majorarea cheltuielilor legate de creșterea mărimii medii a pensiei, cele două etape de valorizare a pensiei din anul curent și majorarea cu 0,1 punct procentual a coeficientului de indexare a pensiilor față de cel aprobat. La capitolul protecția socială a persoanelor cu dizabilități cheltuielile se vor mări cu 17,9 milioane lei, numărul prognozat de beneficiari fiind de 129 mii de persoane.

Totodată, veniturile și cheltuielile fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală au fost actualizate conform prognozei preliminare a indicatorilor macroeconomici pentru anii 2019 – 2021. 

Veniturile și cheltuielile se vor majora cu 74.300 mii lei. Creșterea a fost asigurată din majorarea acumulărilor din contul primelor de asigurare în formă procentuală – 54.000 mii lei și în formă fixă – 12.631,6 mii lei, precum și din alte venituri – 14.000 mii lei.

În fondul de bază pentru achitarea serviciilor medicale curente vor fi direcționați 64 300 mii lei, iar 10.000 mii lei – către fondul de dezvoltare și modernizare a prestatorilor publici de servicii medicale. Pentru acțiuni de acoperire a cheltuielilor aferente organizării și desfășurării activităților de asigurare a accesului universal la diagnosticul de tuberculoză și de depistare activă a stărilor precanceroase la glanda mamară vor fi alocați 12 mln lei.

De sume a câte 5 mln lei vor beneficia asistența medicală urgentă prespitalicească pentru acoperirea cheltuielilor aferente echipelor de asistență medicală urgentă instituite suplimentar în scopul micșorării timpului de deplasare la solicitarea ambulanței în mediul rural, asistența medicală primară pentru realizarea măsurilor de profilaxie de către medicul de familie, precum și serviciile medicale de înaltă performanță pentru acoperirea cheltuielilor pentru realizarea Programului de inițiere a tratamentului hepatitelor virale B, C, D și cirozelor hepatice la copii. 

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării