main logo
841

Parazitul din cauza căruia Rusia a interzis struguri din Moldova

Inspectorii Rosselhoznadzor nu au permis vânzarea unui lot de struguri din Moldova, depozitat temporar la un depozit din localitatea Şuşarî, în apropiere de Sankt Petersburg.

Parazitul din cauza căruia Rusia a interzis struguri din Moldova

Potrivit agenţiei Infotag cu referire la site-ul instituţiei sanitare ruse, interdicţia vine după ce, în urma unei inspecţii fitosanitare, în lot au fost depistate "tulpini vii de ale unui reprezentant periculos de buruieni-paraziţi (cu haustori şi seminţe) - Torţelul (Cuscuta sp.p.), acesta fiind un obiect de carantină pentru Uniunea Economică Eurasiatică". Lotul de struguri proaspeţi, de 19,7 tone, a sosit cu un camion din Republica Moldova

Expertiza efectuată la Laboratorului veterinar interregional Leningrad a confirmat prezenţa tulpinilor de torţel, aflate la stadiul de fructificare, transmite Știri.md.

Pentru a împiedica răspândirea plantei dăunătoare, a fost interzisă livrarea strugurilor din Moldova infectaţi cu cuscuta.

Cuscuta este o plantă parazitară, are aspect de plasă gălbuie, rădăcinile adevărate lipsesc, iar planta îşi procură hrana prin haustori din planta gazdă. 

Este o buruiană de carantină fitosanitară. 

Pe suprafeţele de leguminoase furajere, mai ales pe cele cultivate cu lucernă, dacă nu se aplică măsuri ferme de combatere, cuscuta poate distruge aproape în totalitate plantele de leguminoase, scurtându-le durata de folosinţă cu 2-3 ani.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării