main logo
1755

Pandemia a lovit în sectorul vitivinicol: Vinificatorii moldoveni, în criză

Pandemia a lovit dur în sectorul vitivinicol. Producătorii de la noi spun că vânzările au scăzut cu 80 la sută în ultima perioadă.

Pandemia a lovit vinicultura: Vinificatorii moldoveni, în criză

Şi asta pentru că exportul a fost stopat, iar pe piaţa locală realizările sunt mici, transmite Știri.md cu referire la publika.md.

Ilie Gogu este un producător mic de vinuri din Căuşeni şi spune că este într-o situaţie extrem de dificilă.

"Noi ca producători mici marea majoritate a vinurilor le vindeam în reţele specializate vinoteci, restaurante, cafenele. Toate aceste activităţi s-au stopat. Până acum, pieţele noastre de desfacere erau preponderent în Europa, cum ar fi România, Germania, Suedia", a spus vinificatorul, Ilie Gogu.

În 2020 avea planuri mari. Intenţiona să-şi lărgească afacerea şi şi-a proiectat o vinărie nouă, în câmp.

"Am început să plantăm viţă de vie nouă. Butaşii i-am achitat în Italia, dar sunt stopaţi acum şi stăm că nu ştim ce va fi mai departe", a menționat vinificatorul, Ilie Gogu.

Într-o situaţie similară este şi Ion Luca, un vinificator din Chişinău. Antreprenorul speră că, în curând, va putea exporta din nou în China întrucât această ţară începe să revină la ritmul normal.

"Cele 20% care ne rămân din vânzări nu ne permit să acoperim cheltuielile curente. Comenzile care le aveam confirmate pentru martie şi aprilie, la moment tot sunt la noi în depozit, nu pleacă din diferite motive", a afirmat vinificatorul, Ion Luca.

Unii vinificatori încearcă să îşi vândă produsul în mediul online. 

"Online-ul acum încearcă să-şi pună la punct vânzările, pentru că nu era o prioritate de cumpărători până acum. Şi acum, de fapt, online-ul este unica şansă de a mai vinde. Important este să menţinem colectivul şi acei oameni cu care colaborăm. Să fim capabili să le plătim salariile", a spus vinificatorul, Lilia Dulgher.

Chiar dacă vor suferi pierderi în acest an, reprezentanţii Oficiului Naţional al Viei şi Vinului, îi îndeamnă pe vinificatori să aibă răbdare şi să nu se lase descurajați.

"Noi, în prezent, nu putem să vă aducem o cifră, nici estimativă care vor fi pierderile. Cert este că vor fi pierderi anul acesta. 

Toate pieţele noastre s-au închis, cererile au scăzut drastic. Dacă noi o să începem a ne plânge sau a înainta cereri către autorităţi care sunt imposibil acum de realizat mi se pare că nu o să aducă la un succes", a comunicat directorul ONVV, Gheorghe Arpentin.

Potrivit datelor Oficiului Naţional al Viei şi Vinului, în primele două luni ale anului 2020, exportul de vinuri a crescut comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării