main logo
733

Până în 2020, UE va investi în Găgăuzia nouă milioane de euro

Uniunea Europeană urmează să investească nouă milioane de euro în proiecte ce vor fi implementate în UTA Găgăuzia până în 2020.

Până în 2020, UE va investi în Găgăuzia nouă milioane de euroPână în 2020, UE va investi în Găgăuzia nouă milioane de euro. Foto: Telegraph.md

Banii vor fi oferiţi în special celor care vor să-și deschidă o afacere, organizațiilor neguvernamentale și pentru debirocratizarea activității autorităților locale. 

Banii oferiţi de Uniunea Europeană vor ajunge la persoanele care vor să-şi deschidă o afacere sau să o dezvolte pe cea deţinută deja. Nu este prima dată când locuitorii Găgăuziei beneficiază de bani europeni. Printre antreprenorii care au obținut finanțare din partea UE este și Mihail Gargalîc. Cu aproape 14 mii de euro pe care i-a primit, fermierul a deschis o fermă de 500 de capre, scrie prime.md.

"Creștem capre și producem brânzeturi. Oficial, noi suntem singurii producători de lactate din regiune. Dar cunosc mulți fermieri care vor să înceapă și ei o astfel de afacere", a spus antreprenorul Mihail Gargalîc.

Banii au fost oferiţi prin intermediul proiectului SARD. Acesta a fost inițiat în 2016, iar acum a fost lansată a doua tranșă a finanțărilor. 

"Există multe posibilități să primești finanțare din partea Uniunii Europene. Dar, autoritățile locale, sectorul privat și societatea civilă trebuie să aibă posibilități pentru a pregăti propriile proiecte și energie pentru a conduce proiecte complexe, indispensabile pentru dezvoltarea socio-economică a regiunii", a declarat ambasadorul UE la Chişinău, Peter Michalko.

"Cel mai important e că noi, împreună cu voi și cu Uniunea Europeană, am schimbat felul de a gândi al oamenilor care trăiesc aici și viziunea lor față de localitățile de baștină", a precizat Bașcanul Găgăuziei, Irina Vlah.

Premierul Pavel Filip a subliniat că UE este un finanțator important nu doar pentru Găgăuzia, ci pentru întreaga țară. 

"În prezent, cu susținerea Uniunii Europene, sunt implementate 76 de proiecte, cu o valoare de aproximativ 379 de milioane de euro. De asta, vreau să confirm că UE se implică activ în susținerea dezvoltării țării", a afirmat premierul, Pavel Filip.

Până în prezent, prin intermediul programului SARD, locuitorii Găgăuziei au beneficiat de cinci milioane de euro. 


Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării