main logo
3677

Pâinea s-a scumpit. PAS: Stopați exportul de grâu din rezerva de stat

La semnalele din teritoriu că pâinea s-a scumpit, chiar și cu un leu, președintele interimar al Partidului Acțiune și Solidaritate, Igor Grosu, a comentat că problema este că nu s-a stopat exportul grâului din rezerva de stat în contextul secetei de anul trecut.

Pâinea s-a scumpit. PAS: Stopați exportul de grâu din rezerva de statFoto: ipn.md

La un briefing de presă, acesta a cerut ca Guvernul să interzică de urgență exportul, iar grâul din rezerva de stat să fie acordat morilor și brutăriilor, transmite Știri.md cu referire la ipn.md.

„Acum o lună și ceva, pe platforma Consiliului Suprem de Securitate, au fost discuții legate de acel scandal sau schemă, mai bine zis, pusă la cale de ministrul agriculturii Perju, din întâmplare și prin coincidență cumătrul lui Igor Dodon, de șeful Agenției Rezerve de Stat, un coleg mai vechi al ministrului Afacerilor Interne Voicu. 

Ulterior, s-a aflat că în joc mai este și un oligarh, un monopolist pe piața de cereale – și grâu, și floarea-soarelui – un oarecare Vazha. Au pus la cale o schemă prin care și-au propus să scoată, sub pretextul împrospătării grâului din rezerva de stat, au pus la cale să exporte acest grâu din țară”, a declarat Igor Grosu.

Potrivit parlamentarului, în contextul secetei de anul trecut, când roada la grâu a fost de două ori mai mică, PAS a atenționat despre riscul creșterii prețului la pâine. 

Formațiunea a solicitat să fie introdus moratoriu la exportul grâului din rezerva de stat. 

„Însă, guvernul lui Dodon a tot insistat că astfel de pericole nu există și că în țară este suficient grâu. Iată că am ajuns să vedem că și atunci, și acum, au mințit. 

Pentru că în spatele acestor declarații nu a fost decât interesul financiar al lui Dodon și al acestui oligarh. Aceleași scumpiri care s-au produs la uleiul de floarea-soarelui iar fac parte din înțelegerea dintre Dodon și acest oligarh, fost partener al lui Plahotniuc, care în lipsa acestuia și-a găsit un alt partener – un hoț și un fricos în persoana lui Dodon”, a mai spus Igor Grosu.

PAS i-a solicitat premierului interimar să ia toate măsurile pentru a interzice exportul de grâu din rezerva de stat. 

„Gândiți-vă, vă rog frumos, la oameni, nu la Dodon, care este gata să dea foc la țară, care este gata să facă orice pentru a-și salva pielea de toate încălcările, schemele, kulioacele etc.”, a declarat liderul PAS. 

Acesta a mai spus că „în aceste clipe partenerul lui Dodon, cu ajutorul lui, încarcă grâul din Portul Giurgiulești și a reușit să obțină permis de la șeful Vămii pentru a-l exporta".

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării