main logo
575

Păcură pentru Termoelectrica: 16.500 tone, cu titlu de deblocare

Agenția Rezerve Materiale va elibera din rezervele de stat, cu titlu de deblocare, către S.A. „Termoelectrica” cantitatea de 16.500 tone de păcură. Un proiect în acest sens a fost aprobat vineri, 22 octombrie, de Executivul Republicii Moldova.

Păcură pentru Termoelectrica: 16.500 tone, cu titlu de deblocareFoto: știri.md

Ministerul Afacerilor Interne, la elaborarea proiectului bugetului de stat pentru anul 2022, va înainta propuneri Ministerului Finanțelor privind alocațiile necesare pentru completarea rezervei de stat cu cantitatea de păcură eliberată, transmite Știri.md cu referire la Replica Media.

Potrivit notei informative a proiectului, statul intervine în soluționarea situației excepționale create pe piața gazelor naturale, asigurării securității energetice a țării și protecției populației.

„Din cauza situației de criză privind livrarea gazelor naturale în Republica Moldova, S.A. ”Termoelectrica” a fost trecută la arderea păcurii. În acest sens, reieșind din faptul că la data de 15 octombrie 2021, S.A. „Termoelectrica” a epuizat stocul disponibil personal de păcură, pentru a nu stopa procesul tehnologic de producere a energiei electrice și termice, Comisia pentru Situații Excepționale a decis eliberarea cantității de 16.500 tone de păcură din rezervele de stat, care va permite menținerea procesului tehnologic de asigurare a populației cu energie electrică și termică.

Conform proiectului, Agenția Rezerve Materiale va elibera din rezervele de stat către S.A. „Termoelectrica”, cu titlu de deblocare, cantitatea de 16.500 tone de păcură. Arderea păcurii eliberate va permite asigurarea populației și instituțiilor importante cu caracter social (grădinițe, spitale, școli, etc.) cu energie electrică, dar și agent termic în perioada rece a anului. Arderea păcurii din rezervele de stat asigură procesul de livrare a agentului termic și electric beneficiarilor de serviciile S.A. „Termoelectrica”, fapt ce permite menținerea unui tarif stabil pentru consumatori și economisirea gazelor naturale, fără a fi ridicate tarifele achitate de populație”, este precizat în proiect.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării