main logo
624

Pachetul majoritar al Moldindconbank va fi vândut săptămâna viitoare

Pachetul de 63,89% din capitalul celei de-a doua ca mărime bănci din Moldova va fi expus spre vânzare săptămâna viitoare la Bursa de Valori a Moldovei. Cumpărătorul este deja cunoscut.

Pachetul majoritar al Moldindconbank va fi vândut săptămâna viitoare

Potrivit unui aviz publicat de instituția financiară, vânzarea pachetului de 3.173.751 de acţiuni nou-emise de Moldindconbank este efectuată în  conformitate cu prevederile din Legea privind activitatea băncilor, din Legea privind administrarea şi deetatizarea proprietăţii publice, dar și în temeiul a patru Hotărâri ale Băncii Naționale a Moldovei, a unei hotărâri de Guvern din 30 ianuarie 2019 etc, transmite Știri.md cu referire la mold-street.com.

Condiţiile vânzării acţiunilor menţionate sunt următoarele:
1. Acţiunile se expun spre vânzare ca pachet unic, în număr de 3.173.751 de acțiuni, prin intermediul licitaţiei cu strigare organizate pe piaţa reglementată a Bursei de Valori a Moldovei.

2. Licitaţia cu strigare va avea loc începând cu data de 18 februarie 2019 și până pe 22 februarie 2019 inclusiv.

3. Prețul de expunere spre vânzare al acțiunilor menționate constituie 239,50 lei per acțiune.

Guvernul va cumpăra și apoi le va revinde

Acţiunile expuse spre vânzare pot fi achiziţionate doar de persoanele care au obţinut aprobarea prealabilă a BNM până la achiziţionarea respectivă, în condiţiile stabilite la art.47-49 din Legea privind activitatea băncilor.

Anterior Guvernul a adoptat o decizie prin care Agenția Proprietății Publice (APP), adică Guvernul va cumpăra acțiunile și apoi le va revinde investitorului bulgar Doverie Invest AD (SA). Prețul a fost stabilit la peste 764 milioane lei (circa 39,1 milioane de euro).

Procedura propriu-zisă de cumpărare a acțiunilor se va desfășura după semnarea unui antecontract, între APP și compania bulgară Doverie Invest AD (SA).

De notat că grupul Doverie nu are activități bancare, iar anterior atât Banca Centrală a Bulgariei, cât și BNM nu iau permis să cumpere alte instituții financiare.

Avertismentul lui Platon

Anterior cu un avertisment la adresa potențialilor cumpărători a venit afaceristul Veaceslav Platon, condamnat la 25 ani închisoare pentru escrocherie și corupere și căruia potrivit organelor de anchetă și a BNM ia aparținut pachetul de acțiuni al Moldindconbank scos la vânzare.

Acesta susținea într-o scrisoare deschisă, publicată pe blogul său, că vânzarea acțiunilor Moldindconbank este rezultatul crimelor comise de "un grup criminal", iar potențialii cumpărători de acțiuni, dacă încheie un acord, nu vor putea conta pe rambursarea banilor cheltuiți pentru achiziționarea acțiunilor.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării