main logo
1008

Opinii: Guvernul pasează responsabilitatea negocierii cu Gazprom

Guvernul trebuie să se implice în negocierile cu Gazprom și să încerce obținerea unui preț avantajos pentru Republica Moldova.

Opinii: Guvernul pasează responsabilitatea negocierii cu Gazprom

O spun comentatorii politici, potrivit cărora strategia Executivului de a pasa întreaga responsabilitate către MoldovaGaz este incorectă. De cealaltă parte, reprezentanții puterii recunosc că prețul de achiziție a gazului în acest an va fi mai mare, iar responsabilitatea Guvernului este să ofere cetățenilor cu venituri reduse compensații, astfel încât noile tarife la căldură să nu le dezechilibreze complet bugetul, transmite Știri.md cu referire la IPN.

Reprezentanții puterii admit că în acest an tarifele la căldură ar putea fi mai mari, iar acest lucru ar fi inevitabil în condițiile unor majorări constante pe piața internațională.

„Dacă ne uităm la problema energetică din toată lumea, știri bune nu vedem. Asta este realitatea și la asta trebuie să ne așteptăm, întrebarea este ce face Guvernul pentru cei mai vulnerabili, cum va fi compensată gaura din bugetul fiecărei familii vulnerabile, ca să nu resimtă aceste majorări atât de dureros. Dar noi nu putem influența piața mondială, putem crește salarii și pensii”, a spus deputatul PAS, Dumitru Alaiba în cadrul emisiunii „Întreabă Ghețu” de la TV8.

În același timp, comentatorii politici spun că pentru a obține un preț mai avantajos pentru Republica Moldova din partea Gazprom, problema ar trebui discutată, inclusiv, la nivel politic.

„Este incorect să lași baltă acest subiect. Pentru actuala guvernare negocierea prețului la gaz este o primă serioasă piatră de încercare, o încercare care ar arăta profesionalismul actualei guvernări și o provocare ce ar demonstra poporului cum această guvernare poate soluționa problemele cu adevărat dificile. Dacă problemele au substrat politic, ele trebuie negociate la nivel politic, iar nivelul politic nicidecum nu-l reprezintă MoldovaGaz, aspectele economice aparțin Guvernului și abia aspectele contractuale sunt sarcina MoldovaGaz”, a spus fostul judecător la CEDO, Stanislav Pavlovschi.

„Președinția nu are în atribuțiile sale negocierea contractului cu Gazprom și Maia Sandu nu poate fi învinuită că a spus o minciună în acest caz, dar aceasta este sarcina Guvernului. Premierul Gavrilița și ministerul de resort trebuie să se implice. Guvernul nu se poate eschiva, pentru că 35% din pachetul de acțiuni MoldovaGaz aparține Guvernului”, a spus comentatorul politic Roman Mihăeș.

Fostul deputat al Platformei DA, Liviu Vovc, spune că refuzul șefului statului și a premierului de a se implica în negocierile cu Gazprom ar avea la bază relațiile tensionate cu Kremlinul.

„E prima dată când un Guvern al Republicii Moldova declară că nu se implică în negocierea noului preț. Ar fi bine să se implice și să obțină reduceri pentru Republica Moldova. Însă la întâlnirea cu Kozak care a avut loc la Chișinău cred că s-a spus ferm că astfel de reduceri nu vor fi și din acest motiv guvernarea încearcă să nu se asocieze cu noua majorare a prețului și pasează responsabilitatea spre MoldovaGaz”, a spus ex-deputatul Platformei DA, Liviu Vovc.

Atât președintele Maia Sandu, cât și reprezentanții Guvernului au declarat că nu se vor implica în procesul de negociere a noului contract de achiziție a gazului cu gigantul rus Gazprom. Potrivit guvernanților, prerogativa negocierilor aparține MoldovaGaz. Anterior, șeful MoldovaGaz, Vadim Ceban, a recunoscut că în acest an tarifele pentru gazele naturale vor crește, majorarea fiind determinată de creșterea prețului la gaz pe piața internațională. Potrivit unor informații, MoldovaGaz ar urma să ceară ANRE majorarea tarifelor la gazele naturale cu 35%.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării