main logo
439

Oferta netă de valută a depășit în luna iunie cererea cu peste 24 %

Gradul de acoperire a cererii nete de valută prin oferta netă de valută a fost de 103,9 la sută, în luna iunie, comparativ cu 84,6 la sută în luna precedentă, potrivit datelor Băncii Naționale a Moldovei (BNM).

Oferta netă de valută a depășit în luna iunie cererea cu peste 24 %Foto: Știri.md

Oferta a depășit cererea în pofida scăderii în iunie a ofertei nete de valută de la persoanele fizice cu 29,4 milioane de dolari SUA față de luna precedentă, pe fondul unui declin mai pronunțat al cererii nete de valută din partea agenților economici cu 74,8 milioane de dolari SUA, transmite Știri.md cu referire la Moldpres

În aceste condiții, BNM a intervenit prin procurări nete de valută în sumă de 14,0 milioane de dolari SUA (inclusiv 7,0 milioane euro).

Potrivit BNM, în luna iunie 2019, leul moldovenesc s-a depreciat, în valori medii, cu 1,2 la sută în raport cu dolarul SUA, până la 18,1714, față de 17,9549 lei pentru un dolar SUA în luna mai.

În structura ofertei nete de valută de la persoanele fizice, cea mai mare pondere i-a revenit în continuare monedei unice europene (77,6 la sută).

Datele BNM pentru prima jumătate de an relevă oscilații sensibile pe piața valutară în numerar. Astfel, în trimestrul întâi al acestui an oferta netă de valută de la persoanele fizice a fost de 361,6 milioane dolari, în scădere cu 100 milioane față de perioada similară a anului precedent, în timp ce cererea a crescut cu 111 milioane de dolari, până la 522,7 milioane. 

Ca urmare, gradul de acoperire în primele trei luni ale anului a constituit 69,2 la sută. Tendința s-a inversat însă în martie și aprilie, când gradul de acoperire a depășit 120%, apoi a urmat o scădere în mai și o nouă creștere a acestuia în iunie.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării