main logo
3647

O nouă taxă în R. Moldova: Pentru ce se va achita 100.000 de lei

Întreprinderile care utilizează în firma lor denumirea oficială sau istorică a Republicii Moldova, precum și abrevierile și derivatele denumirii oficiale sau istorice vor trebui să achite 100.000 de lei.

O nouă taxă în R. Moldova: Pentru ce se va achita 100.000 de lei

Un asemenea proiect de lege va fi examinat în prima lectură, vineri, 20 aprilie, de Parlament.

Potrivit proiectului, în cazul intrării în vigoare al acestuia, Guvernul urmează să fie instituția care eliberează permisiunea de a folosi denumirea statului sau denumirea unei unități teritorial-administrative, scrie Mold-Street.

100.000 lei pentru Moldova e o sumă echitabilă

Odată ce va obține permisiunea, compania va trebui să achite taxa unică 100.000 de lei. Dacă agentul economic nu va respecta regulile, acesta ar putea fi pedepsit cu amendă de până la 400 de unități convenționale (circa 20.000 de lei), și cu retragerea dreptului de a mai utiliza denumirea statului.

Ministerul Justiției susţine că suma de 100.000 de lei este una echitabilă, fiind oferită pentru o perioadă îndelungată.

„La determinarea mărimii taxei nu s-au putut lua în considerare anumite costuri sau cheltuieli sau o rată de rentabilitate, întrucât denumirea statului este un „activ” nematerial.

Suma de 100.000 de lei se consideră a fi una rezonabilă, ținând cont de faptul că acest permis se oferă până la modificarea denumirii sau lichidarea persoanei juridice”, explică Ministerul Justiției, autorul proiectului.

Potrivit proiectului, Comisia guvernamentală pentru acordarea autorizației de utilizare a denumirii oficiale sau istorice a statului va fi formată din șapte membri. Aceștia vor fi: ministrul Justiției, preşedintele Camerei Înregistrării de Stat, dar și alți cinci membri reprezentanți ai Ministerului Economiei, Ministerului Culturii, Ministerului Agriculturii, Cancelariei de Stat și ai Academiei de Științe a Moldovei.

În cadrul şedinţei Parlamentului secretarul de stat al Ministerului Justiției Eduard Serbenco a precizat că prevederile respective nu se vor răsfrânge şi asupra agenților economici care utilizează deja în denumirile lor sintagmele „Republica Moldova” sau „Moldova”.

De notat că la finele anului 2016, în registrul de stat al companiilor din ţara noastră erau înregistrate 385 de întreprinderi care aveau în denumire sintagma „Moldova”.

Câte taxe achită o companie din Moldova

În prezent o compania din Moldova achită 10 tipuri de taxe, dintre care un impozit pe profit, trei impozite pe forța de muncă și alte șase tipuri de taxe. Media regională (Asia Centrală și Europa de Est) este de 16,2 de plăți, arată clasamentul.

La acest capitol ţara noastră se află până pe locul 32 în clasamentul global PwC Paying Taxes 2018, care măsoară ușurința plății taxelor și impozitelor pentru o companie tipică în 190 de economii din întreaga lume.

Totodată companiile din Republica Moldova au nevoie în prezent de aproape 181 de ore pe an pentru a-și calcula taxele și pentru a-și completa și depune declarațiile la Fisc, comparativ cu o medie a regiunii de 230 de ore și un nivel global de 240 de ore. Pentru comparație în UE media este de 164 de ore.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării