main logo
1510

O nouă datorie față de Gazprom: Cine trebuie să achite uriaşa sumă de 7 miliarde

În timp ce președinta R. Moldova, Maia Sandu, declara că țara noastră nu va recunoaște niciodată datoria Transnistriei pentru gaze, Gazprom a raportat că Arbitrajul Comercial Internațional de la Moscova a emis o nouă decizie de încasare de la Moldovagaz a unei datorii de peste 246 milioane de dolari, acumulată pentru metanul livrat în 2017.

O nouă datorie față de Gazprom: Cine trebuie să achite suma uriașăFoto: agora.md

Aceasta este deja a 15-a decizie de acest fel a acestui Arbitraj. Or, în fiecare an, începând cu 2007, Gazprom inițiază procese contra Moldovagaz într-un arbitraj din Moscova, pentru neplata gazelor livrate și obține câștig de cauză, transmite Știri.md cu referire la mold-street.com.

Este legalizat dreptul Gazprom de a încasa datoriile de la Moldovagaz

Astfel, este legalizat dreptul Gazprom de a încasa datoriile de la Moldovagaz. Asta chiar dacă ele sunt rezultatul neplății gazelor de către regiunea separatistă, care, din anul 2006, nu achită niciun ban pentru metanul livrat de Gazprom.

În raportul situațiilor financiare al Gazprom pentru 9 luni ale anului 2020, este indicată o datorie de 541,81 miliarde de ruble rusești (circa 6,8 miliarde de dolari la cursul de la 30 septembrie 2020). Totodată, aceste datorii sunt calificate de gigantul rus ca "pierderi preconizate din creditare" și care, potrivit standardelor internaționale IFRS, semnifică și posibilitatea ca pe ele să se declare default, adică incapacitate de plată.

Pe de altă parte, în raportul pentru trimestrul III al anului 2020, dar și în cele precedente Gazprom susține că datoria ar fi a Republicii Moldova: „în anii 2011-2019, din cauza neplăţii consumului de gaze de către consumatorii din regiunea transnistreană s-a majorat semnificativ datoria debitoare a Republicii Moldova”.

Ce a spus Maia Sandu

„Moldova plătește pentru gaze și electricitate, pentru producerea căreia, pe malul stâng, se utilizează gazul livrat de Rusia Transnistriei. De aceea, chiar dacă Transnistria folosește gratis gazul și susține că datoria este a Moldovei, nu este chiar așa. Noi niciodată nu vom recunoaște această datorie. Este datoria „autorităților” transnistrene și nimeni nu ne-a întrebat dacă vrem să primim acest gaz sau nu”, a spus Maia Sandu într-un interviu pentru portalul Evropeiskaya Pravda din Ucraina.

O declarație aproape similară a fost făcută apoi și într-un interviu pentru portalul RBK din Rusia. Declarația președintei alese a generat critici din partea unor susținători de la Chișinău ai intereselor Moscovei, dar și din partea unor politicieni de la Kremlin.

De exemplu, șeful Comisiei pentru relații externe al Consiliului Federației Ruse, Constantin Kosaciov, dă calificative declarațiilor președintei Moldovei și o îndeamnă pe Maia Sandu să-și asume datoria Transnistriei pentru gazul rusesc folosit în regiunea separatistă.

Chestiunea datoriei pentru gaze este una veche și reapare în permanență pe ordinea publică în ultimele două decenii.

Moldovagaz: De achitarea gazelor în regiunea transnistreană se ocupă Tiraspoltransgaz 

Vadim Ceban, președintele întreprinderii Moldovagaz, afirma anterior într-un interviu pentru Mold-Street.com că „datoriile regiunii transnistrene nu vor fi puse pe umerii consumatorilor din Republica Moldova”.

„Planul complex de reformare a SA Moldovagaz prevede și perfectarea cadrului juridic privind stabilirea mecanismului de achitare a datoriilor față de Gazprom. Vreau să menționez că principiul de bază este asumarea răspunderii pentru restituirea acestor datorii de către entitățile responsabile direct pentru acumularea lor”, declara managerul.

Potrivit lui Vadim Ceban, la sfârșitul anului 2019, datoriile față de Gazprom constituiau uriașa sumă de 7,55 miliarde de dolari, din care 6,82 miliarde de dolari reprezintă datoriile Tiraspoltransgaz și aproape 732 milioane de dolari revin malului drept al Nistrului.

Totodată, el a precizat ulterior pentru Mold-Street.com că, în conformitate cu prevederile contractuale cu furnizorul de la Moscova, decontările pentru gazele furnizate în Republica Moldova sunt efectuate de către Moldovagaz – în Republica Moldova de pe malul drept al Nistrului şi de Tiraspoltransgaz – în regiunea transnistreană.

Totuși, contractul de livrare este între Gazprom și Moldovagaz. Astfel, pentru a legaliza dreptul de a încasa datoriile de la Tiraspoltransgaz, Moldovagaz la rândul ei înaintează pretenţii în instanţele din Moldova, care confirmă astfel că întreprinderea de la Tiraspol este datoare monopolului de la Chişinău.

Tiraspoltransgaz sau Tiraspoltransgaz-Pridnestrovie?

Însă aici apare o nouă problemă juridică. Administraţia de la Tiraspol a creat o nouă companie – Tiraspoltransgaz-Pridnestrovie, care a preluat în gestiune toată reţeaua de gaze din regiune. Mai mult! Firma a obţinut de la autorităţile de la Chişinău şi licenţă de activitate.

În afară de Gazprom, Moldovagaz este datoare cu peste un miliard de dolari şi firmei Factoring-Finans, controlată de Gazprom. Factoring-Finans a preluat în 2006 de la Gazprom dreptul de a încasa această datorie.

Potrivit raportului de audit pentru 2019 al Moldovagaz, doar penalitățile față de Faktoring Finance OOO au crescut în 2019 cu 80 milioane lei.

O datorie irecuperabilă

Pe de altă parte, auditorii de la PricewaterhouseCoopers (PWC) constată că datoria debitoare a Moldovagaz (împreună cu cea Tiraspoltrangaz) constituia, la 31 decembrie 2019, circa 130 miliarde de lei, dar precizau că nu sunt în stare să stabilească valoarea reală a datoriei debitoare a Tiraspoltransgaz estimată la circa 117 miliarde lei.

Totodată, ei notează că până când părțile nu vor reglementa angajamentele contractuale, PWC nu va fi în stare să stabilească mărimea rezervelor ce urmează a fi făcute pentru datoria ce nu mai poate fi recuperată (Безнадёжная дебиторская задолженность) de la Tiraspoltransgaz.

Potrivit Moldovagaz, cele 117 miliarde de lei (care reprezintă mai mult de jumătate de Produsul Intern Brut al Moldovei) sunt „datoriile debitoare ale SRL Tiraspoltransgaz”.

"Refuzul de exprimare a opiniei (PWC - n.r.) ține de posibilitatea creării provizionului pentru aceste creanțe calificate drept compromise în condițiile reflectării la conturile extrabilanțiere ale SA Moldovagaz”, se arată într-un răspuns al Moldovagaz.

Acţionarii trebuie să se ocupe de soluționarea problemei datoriilor 

Potrivit administraţiei întreprinderii moldo-ruse, soluționarea problemei datoriilor Tiraspoltransgaz față de Moldovagaz „urmează a fi abordată complex, prin identificarea unui mecanism de stingere a datoriilor SA Moldovagaz față de SAP Gazprom”.

„În acest sens, pe platforma Comisiei interguvernamentale de colaborare economică dintre Federația Rusă și Republica Moldova, în cadrul ședinței din 18-19 septembrie 2019, părțile s-au angajat să acorde suportul necesar pentru neadmiterea creșterii datoriilor pe viitor și micșorării celor existente. În acest context, a fost elaborat un Acord privind modalitatea de achitare a datoriilor, care a fost transmis spre examinare acționarilor”, se precizează într-un răspuns al Moldovagaz.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării