main logo
329

O misiune a Fondului Monetar Internațional va veni la Chișinău

O echipă de experți ai Fondului Monetar Internațional (FMI) condusă de Ruben Atoyan se va afla, în perioada 26 iunie-10 iulie, într-o vizită de lucru la Chișinău, potrivit reprezentanței FMI în Republica Moldova.

O misiune a Fondului Monetar Internațional va veni la Chișinău

Reprezentantul permanent al FMI în Republica Moldova, Volodymyr Tulin, precizează că „pe parcursul vizitei, misiunea va purta discuții cu autoritățile în contextul evaluării Programului susținut de FMI prin mecanismele de finanțare ECF (Mecanismul extins de creditare) și EFF (Mecanismul de finanţare extinsă), transmite Știri.md cu referire la Moldpres.md

Misiunea va analiza evoluțiile recente din economie și progresul atins în implementarea programului, va actualiza prognoza macroeconomică și va discuta cu autoritățile despre politicile macroeconomice pe viitor”.

Ultima misiune de lucru a FMI la Chișinău a avut loc în perioada 25-29 martie 2019, când a „actualizat informația privind evoluțiile economice recente și a discutat politicile promovate de autorități pentru menținerea stabilității macroeconomice și bugetar-fiscale”

Ultima evaluare a Programului Republicii Moldova cu FMI a fost efectuată în a doua jumătate a lunii martie a anului 2018, când s-a ajuns la un acord la nivel de personal privind cea de-a treia evaluare. La 29 iunie 2018, Consiliul de directori executivi al Fondului Monetar Internaţional a finalizat a treia evaluare a programului, ca urmare Republica Moldova a primit o nouă tranșă în sumă de circa 33,8 milioane de dolari SUA. Ulterior, finanțarea a fost suspendată.

Programul pe trei ani al autorităților moldovenești, susținut de FMI, a fost aprobat la 7 noiembrie 2016. Acesta este finanțat printr-un credit în valoare totală de 129,4 milioane de drepturi speciale de tragere (DST) (sumă echivalentă cu circa 179 milioane de dolari SUA și cu cca ¾ din cota deținută de Republica Moldova la FMI), din care 81,4 milioane DST (circa 112 milioane de dolari SUA) au fost deja debursate. 

Două treimi din suma creditului este acordată în baza Mecanismului extins de creditare (ECF), care prevede o rată a dobânzii egală cu zero până la finele anului 2018, o perioadă de graţie de cinci ani și jumătate și un termen de rambursare de 10 ani. Restul creditului este acordat în baza Mecanismului de finanţare extinsă (EFC), care prevede o rată anuală a dobânzii egală cu rata de bază a dobânzii pentru DST (pentru moment, 2,1 la sută), un termen de rambursare de 10 ani și o perioadă de graţie de patru ani și jumătate.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării