main logo
978

O fabrică de vinuri din Moldova şi-a majorat de trei ori vânzările

Compania Mold-Nord SA din Făleşti, producător care are în portofoliu atât băuturi tari şi vinuri tradiţionale, cât şi vinuri fără alcool şi vinuri din fructe, a reuşit în 2017 să ajungă la o cifră de afaceri de 151,2 milioane lei.

O fabrică de vinuri din Moldova şi-a majorat de trei ori vânzările

Rezultatul este de aproape trei ori mai mare decât în anul 2016, când veniturile din vânzări au constituit circa 58 milioane lei, arată raportul anual al SA Mold-Nord.

În acelaşi timp profitul a crescut nesemnificativ - cu circa 350.000 lei, de la 1,17 milioane lei în 2016, până la 1,53 milioane lei în 2017.

Petru Chirmici, managerul companiei a declarat pentru Mold-Street că rezultatul bun se datorează în special extinderii pieţelor de desfacere, conjuncturii de pe piaţa mondială şi ofertei de produse, scrie Mold-Street.

Unul din factori a fost creşterea cererii şi a preţului la vinul în vrac.

„Ne bucurăm că am avut astfel de creşteri ale vânzărilor. Sperăm că această tendinţă se va menţine. Or, anterior ca urmare a restricţiilor dar şi conjuncturii internaţionale vânzările noastre au scăzut", a menţionat managerul.

De notat că firma are ca acţionar majoritar cu peste 96%, o firmă rusească - Victoria SRL, înregistrată în orașul Starîi Oskol din regiunea Belgorod. Anterior firma avea legături cu un om de afaceri și deputat în Duma regională din Belgorod din partea partidului “Edinaya Rossia”.

Potrivit unei anchete în anii 2014-2015, Mold-Nord SA a folosit regiunea separatistă abhază din Georgia pentru a vinde licoarea pe piața rusească, ocolind embargoul și taxele vamale rusești. Vinul era exportat în special în vrac în Abhazia, unde este îmbuteliat și exportat pe piața rusă, ca vin abhaz.

În schemă figurau atât companii private cu capital rusesc, cât și celebra Cricova.

În ultimii ani compania şi-a diversificat pieţele şi în afară de Rusia, Belarus şi Kazahstan, livrează produsele sale şi în SUA, Elveţia, Cehia  Germania, China şi Georgia.

Mold-Nord SA include distileria „Crideni” din Făleşti, specializată în fabricarea băuturilor alcoolice de calitate înaltă, pe bază de distilate de vin şi de fructe; Vinăria Iargara – o cramă înfiinţată în anul 1940, ce se află în zona vitivinicolă Valul lui Traian  şi o companie specializată în transport.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării