main logo
1749

O afacere cu ciocolată, dezvoltată cu ajutorul Băncii Mondiale

Migdale, alune de pădure sau arahide în ciocolate - sunt produse trecute pe cartea de vizită a unei companii în plină dezvoltare din Republica Moldova.

O afacere cu ciocolată, dezvoltată cu ajutorul Băncii Mondiale

Antreprenorii au aplicat la un program al Băncii Mondiale şi au primit 250 de mii de lei pentru a-şi extinde afacerea şi pentru a putea exporta, cât mai curând, pe piaţa României şi a Uniunii Europene, transmite Știri.md cu referire la tvr.md.

Materie primă de calitate, utilaje moderne şi muncitori bine instruiţi  - sunt câteva dintre ingredientele unei afaceri de succes.

Olga Lapușchina, antreprenor: Lucrăm doar cu produse de înaltă calitate, ciocolată italiană şi belgiană. Arahidele sunt turceşti şi braziliene, de aceea obţinem un produs finit de calitate.

Pe piaţă am ieşit, nu la momentul potrivit, întrucât a început pandemia. De aceea este bine că sunt proiecte ca cele oferite de Banca Mondială.

Datorită grantului Băncii Mondiale, în valoare de 250 de mii de lei, proprietarii au reuşit să procure un utilaj de ambalare performant.

Olga Lapușchina, antreprenor: Noi ne dorim să ne lansăm pe piaţa internaţională. Să facem un nou ambalaj cu care vom cuceri pieţele Uniunii Europene.

Compania are şi un utilaj unic de glazurare cu ciocolată. Intervenţia omului nu este necesară, totul se face automatizat.

Ion Ogor, manager: Se pune program în dependenţă de tipul de ciocolată care se aplică, pentru ciocolata albă este o temperatură de răcire, pentru ciocolata neagră alta. După ce ciocolata este aplicată se pune la depozit pentru ca ciocolată şi îşi ia proprietăţile.

Anastasia Botnari, manager: Capacitatea zilnică pe care o producem este în mediu la 50 de kilograme pe zi a unui produs finit, dar în perioada de criză conform cerinţei pe piaţă, avem în mediu jumătate.
Proiectul  - Granturi PAC  - al Băncii Mondiale, îşi propune să sprijine agenţii economici pentru a creşte capacitatea şi competitivitatea la export.

Aureliu Casian, director executiv, Proiectul Ameliorarea Competitivităţii, Banca Mondială: Agenţii economici au general vânzări la export în valoare de circa 600 de milioane de lei pe parcursul ultimilor patru ani. Un dolar care a fost alocat în calitate de grant agenţilor economici a generat circa 5,4 dolari vânzări la export.

Proiectul a început în 2015 şi 250 de agenţi economici privaţi au beneficiat de finanţare nerambursabilă din partea Băncii Mondiale.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării