main logo
407

Numărul creditelor noi acordate a crescut cu peste 21% într-o lună

Numărul creditelor noi acordate în februarie 2023 au constituit 3 789,9 milioane de lei, în creștere cu 21,2 la sută față de luna ianuarie.

Numărul creditelor noi acordate a crescut cu peste 21% într-o lună

Potrivit datelor Băncii Naționale (BNM), partea majoră (63,8 la sută) reprezintă creditele în moneda națională, care au constituit 2 418,2 milioane de lei, în creștere cu 12,6 la sută față de luna precedentă, transmite Știri.md cu referire la bizlaw.md.

Cele mai solicitate luna trecută au fost creditele cu termene de la doi până la cinci ani, cu o pondere de 48,3 la sută în totalul creditelor acordate. Volumul acestor credite acordate persoanelor juridice a constituit 35,9 la sută din totalul creditelor.

Partea majoră (73,0 la sută) a creditelor noi acordate a fost contractată de către societățile comerciale nefinanciare.

Rata medie nominală la creditele noi acordate în moneda națională s-a majorat cu 0,08 puncte procentuale comparativ cu luna precedentă și a constituit 14,34 la sută, rata medie la cele în valută s-a micșorat cu 0,05 puncte procentuale, constituind 5,72 la sută.

Persoanele fizice au contractat în februarie credite în volum de 666,7 milioane de lei, în creștere cu 19,3 la sută comparativ cu luna precedentă, partea majoră (72,3 la sută) fiind acordată pentru consum. Majoritatea acestor credite (397,9 milioane de lei) au fost acordate în moneda națională pe termene de la doi până la cinci ani.

Creditele imobiliare dețin ponderea de 22,6 la sută din totalul creditelor acordate persoanelor fizice și au fost acordate, preponderent, în moneda națională (70,4 la sută din totalul creditelor imobiliare), mai arată datele BNM.

Rata medie la creditele acordate în moneda națională de consum s-a diminuat cu 0,28 puncte procentuale și a constituit 16,42 la sută, în timp ce rata medie la creditele acordate în moneda națională pentru procurarea imobilului a scăzut cu 0,19 puncte procentuale, constituind 13,02 la sută.

Comparativ cu luna ianuarie, persoanele juridice au solicitat în luna de referință mai multe credite atât în moneda națională (+7,3 la sută), cât și în valută (+39,6 la sută) și atașate la cursul valutei (+53,0 la sută). Rata medie la creditele acordate persoanelor juridice în moneda națională s-a majorat cu 0,22 puncte procentuale, până la nivelul de 13,67 la sută. În același timp, rata medie la creditele acordate în valută s-a micșorat cu 0,04 puncte procentuale și a constituit 5,66 la sută.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării