main logo
510

Numărul celor mai mari contribuabili la stat s-a redus cu 87 de companii

În lista celor mai mari contribuabili din Republica Moldova pentru anii 2019-2020, au fost incluse 560 de persoane juridice, arată date ale Serviciului Fiscal de Stat (SFS).

Numărul celor mai mari contribuabili la stat s-a redus cu 87 de companii

Astfel numărul contribuabililor mari s-a diminuat abrupt cu 87 de companii, comparativ cu anul 2018, când lista includea 647 de agenți economici, după ce în 2017 a înregistrat o creștere cu circa 44%, transmite Știri.md cu referire la mold-street.com.

Fiscul nu oferă o explicație a acestei diminuări. În acelaşi timp, în document se precizează că Lista agenţilor economici contribuabili mari (persoane juridice) pentru anii 2019-2020, a fost selectată potrivit „Сriteriilor de determinare a statutului de contribuabil mare, aprobate prin Ordinul SFS cu privire la organizarea activităţii de administrare a contribuabililor mari nr.1387 din 14 decembrie 2016, cu modificările și completările ulterioare".

Criteriile de selecție a contribuabililor mari

Potrivit reglementărilor, circa 80% de companii din lista celor mai mari contribuabili sunt selectate în baza cifrelor de afaceri raportate în dările de seamă fiscale pentru 11 luni ale anului curent (în ordinea descreșterii). 

Restul de 20% din firme sunt selectate în baza volumului obligațiilor fiscale (în ordinea descreșterii) declarate și achitate de contribuabili.

Totodată nu sunt selectați în calitate de agenți economici contribuabili mari: instituțiile publice; instituțiile de învățământ atât publice, cât și private; contribuabilii care în ultimii doi ani fiscali au înregistrat un comportament fiscal neconform prevederilor legislației în vigoare exceptarea efectuându-se pe baza unei note aprobate de Directorul Fiscului, la propunerea Direcției generale administrarea marilor contribuabili (DGACM); contribuabilii pentru care volumul obligațiilor fiscale declarate, precum și activele imobilizate totale (corporale, necorporale și financiare) deținute ori numărul de personal nu justifică încadrarea acestora în rândul marilor contribuabili.

De notat că, agenții economici incluși în listă nu beneficiază de facilități fiscale, însă au parte de un control mai mare și o administrare mai operativă, fiind deserviți de o subdiviziune specială a Fiscului.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării