main logo
1056

Nouă criză financiară globală: Falimentul băncilor din SUA și problemele Credit Suisse

Debandada în care a alunecat miercuri Credit Suisse a fost curmată după ce banca a anunțat că va împrumuta până la 50 de miliarde de franci de la Banca Centrală a Elveţiei.

Criză financiară globală: Falimentul băncilor și problemele Elveţiei

Chiar și așa, de la profani la experți, toată lumea se întreabă dacă vine sau nu o nouă criză, după ce - în decurs de o săptămână - o bancă dedicată start-up-urilor a dat faliment, iar o alta, mult mai mare, a dat semne că nu-i e prea bine, transmite Știri.md cu referire la protv.ro.

La câteva ore după ce Banca Centrală elveţiană s-a declarat pregătită să ofere sprijin financiar, Credit Suisse a acceptat oferta, sperând să-i asigure pe investitori că are lichidităţile necesare pentru a rămâne pe linia de plutire.

Potrivit agenţiei Reuters, care citează o sursă familiară cu situaţia, cel puţin un guvern important a pus presiune pe Elveţia pentru a interveni rapid asupra Credit Suisse, după ce degringolada băncii elveţiene a condus miercuri la o prăbuşire a acţiunilor băncilor europene.

Susannah Streeter, analist la Hargreaves Lansdown: „Prăbuşirea băncii Silicon Valley a trimis o undă de şoc în tot sectorul bancar. Iar ce vedem acum sunt investitori care adulmecă fragilitatea şi votează cu picioarele, adică îşi scot banii din instituţiile care le par supuse riscului.”

Nu doar investitorii, ci şi deponenţii obişnuiţi s-au precipitat să-şi retragă banii din băncile mici.

Rahel Solomon, CNN: „Băncile mari constată o creştere semnificativă a depozitelor după prăbuşirea băncilor Silicon Valley şi Signature.

Sam Stovall, Chief Investment Strategist , CFRA Research: „Fără îndoială, problemele au sporit teama investitorilor că vor fi reacţii în lanţ. Acest risc se îndepărtează însă după ce Bancă Naţională a Elveţiei a anunţat că va ajuta Credit Suisse.”

Pe lângă împrumutul de la Banca Centrală, Credit Suisse a anunţat că a răscumpărat miliarde de dolari din propria datorie pentru a-şi gestiona pasivele şi cheltuielile cu plata dobânzilor.

Banca fondată în 1856 este una dintre cele mai mari instituţii financiare din lume, fiind clasificată drept „bancă de importanţă sistemică globală”, împreună cu alte 30, inclusiv JP Morgan Chase, Bank of America şi Bank of China.

Miercuri, Acţiunile Credit Suisse au scăzut cu 24%, după ce în timpul şedinţei de tranzacţionare au coborât la un moment dat cu 30,8%. Ca urmare, a fost haos pe burse, atât în Europa, cât şi în Statele Unite ori Asia.

Preşedinta Băncii Centrale Europene s-a străduit să calmeze angoasa de pe pieţe.

Christine Lagarde, preşedinta BCE: „Monitorizăm îndeaproape actualele tensiuni de pe pieţe, suntem gata să reacționăm la nevoie pentru a proteja stabilitatea preţurilor şi stabilitatea financiară în zona euro. Cred că sistemul bancar este într-o poziţie mult mai bună decât în 2008.”

Declaraţii liniştitoare vin şi din partea comisarului european pentru stabilitate financiară.

Mairead McGuinness, Comisarul European pentru Stabilitate Financiară: „Aici, în Uniunea Europeană, toate băncile trebuie să respecte standardele de prudenţă de la Basel. Acestea asigura un nivel de precauţie important în reglementarea şi supervizarea sectorului bancar european.”

Părerile analiştilor sunt totuşi împărţite cu privire la anvergură şi urmările potenţiale.

Larry Summers, fost secretar al Trezoreriei SUA: „Nu cred că e rost de panică ori alarmă. Nu suntem în 2008!”

Susannah Streeter, analist la Hargreaves Lansdown: Cred că trebuie să ne pregătim pentru şi mai multe veşti proaste. Ca în situaţia în care rezolvi o problemă şi apare imediat alta, puţin mai încolo. Totuşi, nu putem spune că sectorul bancar se confruntă cu un risc sistemic.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării