9 octombrie, 15:21
239
0
Noroc: Proiectul politicii fiscale, concentrat pe mediul de afaceri
9 octombrie, 15:21
239
0

În anul curent, pentru prima dată, Ministerul Finanţelor a invitat mediul de afaceri la consultări publice privind politicile fiscale, ci nu a proiectului de lege cu privire la politica fiscală şi vamală pentru anul 2021.

Foto: infotag.md

Potrivit agenţiei Infotag, în ajun, în cadrul postului de televiziune "Moldova-1", secretarul de stat al Ministerului Finanţelor, Dorel Noroc, a declarat că urmare a recepţionării şi examinării tuturor propunerilor de politici la documentul privind măsurile de politică fiscală şi vamală pentru anul 2021, până la sfârşitul lunii octombrie Ministerul Finanţelor va definitiva şi prezenta pentru consultări publice proiectul de lege, ulterior transmis Guvernului spre aprobare şi respectiv Parlamentului spre adoptare, transmite Știri.md

"Ministerul Finanţelor a pregătit proiectul de politici fiscale şi vamale, concentrându-se pe întregul mediu de afaceri şi nu pe sectoarele individuale de afaceri", a spus Dorel Noroc.

El a spus că Ministerul Finanţelor intenţionează să extindă până la 30 septembrie 2021 termenul de rambursare a cotei TVA pentru fermierii afectaţi de secetă în anul 2020. Potrivit deciziei actuale, rambursarea TVA va fi permisă până la 31 decembrie 2020.

Potrivit secretarului de stat, drept victime statul clasifică acei agricultori, a căror pierderi au constituit 50%, iar suprafeţele afectate ale terenurilor agricole - 30%.

Conform datelor Ministerului Finanţelor, până la moment, cota TVA a fost restituită fermierilor în valoare de 34 de mil. de lei.

În ceea ce priveşte restituirea de către stat a ratelor dobânzilor la împrumuturile acordate agricultorilor, suma acestora a depăşit deja 7 mil. de lei. Dorel Noroc a spus că până acum s-au cheltuit aproximativ 50 mil. de lei pentru implementarea programului de susţinere a şomajului tehnic în contextul pandemiei COVID-19, propus de stat.

"În bugetul pentru anul curent sunt prevăzute circa 300 mil. de lei pentru aceste scopuri", a spus secretarul de stat, subliniind că diminuarea cu circa 30% a impozitelor la buget din primăvară curent, a încetat în luna mai, când veniturile la buget au atins nivelul din anul 2019.

El a spus că anul acesta Ministerul Finanţelor intenţionează să asigure finanţarea datoriei externe a statului, să achite salariile, pensiile şi indemnizaţiile.

"Contăm că vom primi la timp toate resursele prevăzute în bugetul din anul curent", a spus Dorel Noroc, exprimându-şi speranţa că R. Moldova va primi un împrumut suveran de la Federaţia Rusă în valoare de 200 mil. de euro, resursele fiind prevăzute în bugetul din anul 2020.

Ați depistat o greșeală? Evidențiați cuvântul și apăsați
ctrl
+
enter