main logo
1285

Noi scumpiri la carburanţi: Preţul petrolului a urcat la 54 de dolari

În primele șase zile ale lunii ianuarie 2021, prețul petrolului la bursele internaționale a crescut cu peste 5% şi a urcat la circa 54 de dolari barilul (marca Brent) pe 6 ianuarie.

Noi scumpiri la carburanţi: Preţul petrolului a urcat la 54 de dolariFoto: știri.md

Ultima dată când prețul petrolului marca Brent era de 54 de dolari pentru un baril a fost în luna februarie 2020, transmite Știri.md cu referire la Mold-street.com.

Scumpirea are loc în condițiile în care, pe 5 ianuarie, Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC), Rusia şi alţi producători, reuniţi într-un grup denumit OPEC+, au convenit să amâne cu o lună majorarea producţiei de petrol începând cu luna februarie 2021, majorarea fiind susținută în special de Rusia.

Majorarea suplimentară ar fi venit după ce, în decembrie, OPEC și aliații au convenit creșterea producției cu 500.000 de barili pe zi în luna ianuarie. 

Datele de la bursele internaţionale arată că în decurs de o lună de zile cotaţia petrolului a oscilat în jurul nivelului de 50 de dolari pentru un baril, dar acum şi-a reluat creşterea.

Majorarea prețurilor la petrol va avea ca efect o creștere și a prețului la produsele petroliere, în decurs de o lună de zile, inclusiv în Republica Moldova. 

Consiliul Concurenței estimează că scumpirile la benzină, motorină și gazul lichefiat sunt inevitabile, în condiţiile în care ţara noastră este un importator net de produse petroliere şi este nemijlocit influențată de evoluțiile la nivel internațional.

"Astfel, în luna decembrie a. 2020 prețul mediu de import a produselor petroliere principale a fost cu până la 15% mai mare decât în luna precedentă. Prin urmare, după o perioadă de câteva luni de stabilitate relativă a prețurilor cu amănuntul, în decembrie a. 2020 prețul la pompă a benzinei și motorinei a crescut în mediu cu 4,4%, iar a gazului lichefiat - cu 6,9%", potrivit unui comunicat al Consiliului Concurenței.

Instituţia susţine că în statele vecine România și Ucraina creșterea prețurilor cu amănuntul la benzină și motorină a constituit în mediu 10-11% în ultimele 3 luni.

"Având în vedere tendința ascendentă a cotațiilor internaționale, precum și din cauza majorării cotei accizelor cu până la 9% prevăzută de politica bugetar-fiscală și vamală pentru anul 2021, în perioada imediat următoare în Republica Moldova se prognozează o scumpire a prețului cu amănuntul a benzinei, motorinei și a gazului lichefiat", mai precizează Consiliul Concurenței.

Autoritatea promite că va continua să urmărească cu atenție evoluțiile de pe piața produselor petroliere și va interveni prompt în cazul identificării unor semne de încălcare a legislației concurențiale.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării