main logo
4463

Negruța: Banii confiscați de la Luca Filat pot ajunge la buget în 2021

După ce a fost vizitat de ambasadorul britanic la Chișinău, Ministerul de Externe moldovean a anunțat că Londra a decis să trimită R. Moldova jumătate de milion de lire sterline.

Negruța: Banii confiscați de la Luca Filat pot ajunge la buget în 2021Colaj: știri.md

Aceste fonduri au fost sechestrate în 2018 de pe trei conturi ale fiului fostului premier moldovean Vlad Filat – Luca Filat – care își începuse în acel an studiile în Marea Britanie și care a încercat, dar nu a reușit, să demonstreze în fața autorităților britanice proveniența banilor, transmite Știri.md.

În cadrul unui interviu acordat pentru Radio Europa Liberă, consilierul președintelui țării, Veaceslav Neguța, a explicat cum autoritățile moldovene ar putea beneficia de bani și care ar fi pașii.

„Din moment ce vor fi transferați aici și dacă ar exista un dosar în lucrul de investigare aplicat de către autoritățile noastre, am în vedere Procuratura sau Procuratura Anticorupție, deci autoritățile ar putea să aibă un cuvânt greu de spus în legătură cu utilizarea imediată a acestor resurse, ele fiind intrate în bugetul de stat sau păstrarea lor pe o anumită perioadă, până este finalizată o anchetă, dacă există o astfel de anchetă sau astfel de dosar vizavi de persoanele implicate direct sau indirect în extragerea și transmiterea acestor mijloace către beneficiarul aflat în jurisdicția britanică atunci.

Dacă un dosar ar putea să demonstreze, atunci respectiv banii aceștia ar putea să nu ajungă direct în exercițiul bugetar, ci să fie îndreptați pentru proiecte, să zic așa, sociale, de necesități bugetare și să fie în așteptarea unor decizii judecătorești ca și corp delict”, a spus Negruța.

Totodată, fostul ministru al Finanțelor a precizat că dacă pe acest caz procurorii nu au pornit un dosar, atunci banii transferați din Marea Britanie vor putea fi utilizați pentru scopuri bugetare pe 2021.

"Procurorii trebuie să ne spună dacă există un dosar și dacă persoanele direct sau indirect conectate la această persoană sunt vizate în aceste dosare pentru a demonstra legătura cauză/efect și, respectiv, scoaterea de mijloace bănești din Republica Moldova și folosirea lor în alte jurisdicții. Depinde de autoritățile noastre, de Procuratura Generală. Cert este că, dacă nu există un astfel de dosar, mijloacele transferate din jurisdicția britanică în folosul bugetului de stat pot fi utilizate imediat pentru scopuri bugetare pe 2021”, a conchis Negruța.

Știri.md amintește că autoritățile din Londra au decis să transfere suma de 456.068 de lire sterline, mărimea fondurilor reținute pe conturile bancare deținute de către cetățeanul Republicii Moldova, Luca Filat, fiul fostului premier Vlad Filat.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării