main logo
877

Natalia Gavrilița, în vizită la o fabrică de procesare a fructelor

Prim-ministra Natalia Gavrilița a vizitat, săptămâna curentă, un complex agroindustrial din satul Șișcani, raionul Nisporeni, specializat în prelucrarea și uscarea fructelor.

Natalia Gavrilița, în vizită la o fabrică de procesare a fructelor

Patronul întreprinderii, Dorin Cibotaru, este vizat într-o anchetă a Centrului de Investigaţii Jurnalistice (CIJM) despre creditele neperformante care au condus la falimentarea fostei bănci de economii a Moldovei şi devalizarea sistemului bancar, transmite Știri.md cu referire la Anticorupție.md.

Dorin Cibotaru a declarat la întâlnorea cu şefa Guvernului că intenționează să depună dosare de participare la programele de suport ale Guvernului, „pentru a fi mai competitivi și mai pregătiți de piața europeană”. „Ne-am propus să dezvoltăm și să modernizăm compania, inclusiv să-i creștem capacitatea de producere, dublând numărul de angajați. În perspectivă, ne dorim ca produsele noastre să ajungă și pe mesele copiilor din grădinițele și școlile din țară”, a menționat antreprenorul.  

La rândul său, Natalia Gavrilița a declarat că sprijinul antreprenorilor este una din prioritățile  Guvernului. Executivul va continua să susțină mediul de afaceri, prin intermediul Organizației pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului, inclusiv al fondului FACEM, ce presupune linii de creditare pe termen lung, la dobândă fixă, pentru ca agenții economici să-și poată planifica mai bine investițiile. „Am reușit deja să identificăm noi piețe de desfacere pentru producătorii autohtoni.

CIJM a publicat vara trecută ancheta „Pe urmele „miliardului”: 30 de milioane de la Banca de Economii, „înecate" pe malul unui iaz de lângă Nisporeni” despre credite în sumă de peste 30 de milioane lei, luate de la Banca de Economii printr-o schemă dubioasă pentru un gaj care nu acoperă nici a zecea parte din sumă, şi-au pierdut urma la Nisporeni. Banca a reuşit să recupereze puţin sub jumătate de milion din imensul împrumut, după ce a vândut gajul pentru cele 30 de milioane. În schemă apare numele unuia din cei mai prosperi oameni de afaceri din raionul Nisporeni, Dorin Cibotaru, fiul fostului preşedinte al raionului şi actualului consilier, Gheorghe Cibotaru, şi ginerele judecătorului de la Curtea de Apel Chişinău, Ghenadie Morozan, cumnat cu fostul preşedinte al PDM, Vladimir Plahotniuc. Jurnaliştii de la portalul anticoruptie.md au deconspirat, pas cu pas, schema alambicată de la Nisporeni, care a izvorât și s-a alimentat din „jaful secolulul" din Republica Moldova.

Deşi a recut jumătate de an de la publicarea anchetei, organele de drept nu au anunţat dacă s-au autosesizat.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării