main logo
681

Natalia Gavriliță, despre discuțiile avute cu reprezentanții HoReCa

Ministrul Finanțelor, Natalia Gavriliță, a avut câteva întrevede cu reprezentanți ai sectorului HoReCa, în care a explicat situația economică și moștenirea unei găuri bugetare de peste 4 miliarde de lei.

Natalia Gavriliță, despre discuțiile avute cu reprezentanții HoReCaFoto: Știri.md

"Luni și vineri am avut discuții cu asociații de business și cu reprezentanți ai sectorului HoReCa. Am explicat moștenirea unei găuri bugetare de peste patru miliarde de lei, necesitatea stabilizării bugetare și eforturile noastre pentru mobilizarea granturilor din partea UE. Am demonstrat că majoritatea măsurilor din cadrul programului cu FMI au fost propuse de Guvern în contextul programului de guvernare, cum ar fi eliminarea scutirilor la jocuri de noroc, închiderea magazinelor Duty-Free, majorarea accizelor la țigări cu tutun fin și heat-not-burn.

Scutirea la TVA pentru HoReCa a fost pentru FMI una dintre principalele linii roșii, pentru că această măsură a fost votată odată cu amnistia fiscală și în spiritul amnistiei fiscale - care a dus la suspendarea programului FMI. Adică nu din motive strategice de dezvoltare a țării (singurele motive pentru care e bine să se aplice scutirile la TVA), ci pentru că aceasta este industria care lucrează cel mai mult cu contabilitate dublă, cu salarii în plic și fără bon de casă. Conform unor calcule ale Ministerului Finanțelor din martie 2019, această industrie declară doar o treime sau chiar o pătrime din venituri. Desigur, renunțarea la scutire trebuie însoțită de o intensificare a controalelor acolo unde se fac fraude pentru a asigura o concurență loială pentru antreprenorii onești din industrie", a scris gavriliță pe pagina de facebook, transmite Știri.md

Ministru Finanțelor mai spune că în cadrul întrevederilor a ascultat cât de greu le este oamenilor de afaceri din acest domeniu să nu iasă în minus și a promis că va discuta cu reprezentantul FMI în Moldova Volodimir Tulin despre posibilitățile și mai ales despre costurile redeschiderii negocierilor.

"Am comunicat că lucrurile cu adevărat fundamentale pe care le vom gândi, discuta și schimba împreună, prin grupuri de lucru și în consultări publice, și care vor însănătoși întregul mediu de afaceri și situația bugetară includ măsuri precum:

- să mărim concurența loială - deci să găsim cele mai bune metode pentru a-i încuraja pe cei care lucrează cu contabilitate dublă, sau pe gri, să lucreze pe alb, pe de o parte, și să găsim și să pedepsim fraudele și abuzurile, pe de alta,
- să eficientizăm cheltuielile și achizițiile publice, 
- să simplificăm viața contabililor printr-o administrare fiscală mai eficientă.

Anume în această direcție ne vom concentra activitatea în următoarele două luni", a conchis Natalia Gavriliță.

Știri.md amintește că Ministerul Finanțelor urmează să facă niște modificări la legea bugetului, care aduce anularea mai multor proiecte de lege a fostei guvernări.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării