main logo
384

Moody’s: Datoria Moldovei ar putea creşte semnificativ din cauza pandemiei

Agenţia Moody's a păstrat ratingurile pe termen lung ale Moldovei la nivelul B3.

Moody’s: Datoria Moldovei poate creşte semnificativ din cauza pandemiei

După cum informează Infotag, agenţia de rating menţionează mai mulţi factori care au servit drept bază pentru menţinerea stabilităţii ratingurilor emitentului în monede naţionale şi străine, transmite Știri.md.

Agenţia subliniază că sustenabilitatea fiscală a Republicii Moldova este susţinută de un nivel moderat îndatorare, în ciuda faptului că volumul datoriei din 2020, în raport cu PIB, va creşte din cauza pandemiei.

Agenţia a lăsat neschimbat plafonul de rating al obligaţiunilor în valută din Republica Moldova şi plafonul ratingului depozitelor în valută străină - "B2" şi "Caa1".

În comunicatul agenţiei Moody's se spune că, la 31 decembrie 2019, datoria publică a Republicii Moldova era de 27,4% din PIB.

Această valoare a datoriei este mult mai mică pentru ratingul "B", care constituie 53,6%.

Experţii agenţiei sugerează că, până la sfârşitul anului 2020, datoria Moldovei ar putea creşte semnificativ, ajungând până la 36% din PIB.

Din cauza crizei pandemice şi economice, Moody's prevede o creştere a deficitului bugetar, care timp de cinci ani a rămas la 1,4% din PIB.

Conform prognozei agenţiei, în 2020, această cifră va creşte la până 8% din PIB.

"Riscul sectorului bancar rămâne a fi unul rezonabil, având în vedere progresele semnificative înregistrate în procesul de înlăturare a vulnerabilităţilor sectorului financiar, în cadrul programului de trei ani cu FMI.

Continuarea reformei va contribui la menţinerea stabilităţii financiare ", notează agenţia.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării