main logo
573

Monitorul Oficial: Hotărârea Curții de Conturi privind auditul acordării pensiilor

Hotărârea Curții de Conturi privind auditul conformității acordării pensiilor în Republica Moldova va fi publicată mâine în Monitorul Oficial.

Hotărârea Curții de Conturi privind auditul acordării pensiilorHotărârea Curții de Conturi privind auditul acordării pensiilor

Auditul a avut drept scop verificarea conformității aplicării de către organul de asigurări sociale și instituțiile de forță a prevederilor legislației în domeniu, transmite Știri.md cu referire la Moldpres

Verificările auditului au identificat incertitudini, probleme și neconformități în procesul de stabilire a pensiei. Astfel, aplicarea neuniformă a coeficientului nivelului profesional al asiguratului, în cazurile în care beneficiarul de pensie pentru limită de vârstă nu a realizat stagiul de cotizare necesar, a determinat micșorarea prestației unor beneficiari cu sume cuprinse între 98 și 852 lei.

Totodată, pentru unele ocupații, coeficienții nivelului profesional sunt mai mari, comparativ cu alte ocupații, deși implică un nivel mai scăzut de intensitate, responsabilitate și nu sunt însoțite de riscuri sau nu necesită studii în domeniu.

Curtea a mai stabilit că pensia unor beneficiari foști angajați ai instituțiilor de forță a fost acordată în baza datelor stabilite de instituțiile respective, care, nefiind depline și corecte în unele cazuri, au generat cheltuieli nejustificate în sumă de 963,3 mii lei.

Auditul public extern a formulat posibile soluții de remediere a carențelor depistate și a înaintat mai multe recomandări.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării