29 noi, 2019 12:01
322
0
Monede comemorative și jubiliare de ziua leului moldovenesc
29 noi, 2019 12:01
322
0

Banca Națională a Moldovei pune în circulație 7 monede comemorative și jubiliare ca mijloc de plată și în scop numismatic.

Foto: bnm.md

Aceasta în contextul în care pe 29 noiembrie, BNM marchează Ziua leului moldovenesc, transmite Știri.md

Patru monede, cu valoarea nominală de 50 de lei, sunt confecționate din argint și fac parte din seria „Personalități”. Acestea sunt dedicate împlinirii a:100 de ani de la nașterea lui Glebus Sainciuc – artist plastic basarabean, portretist;  85 de ani de la nașterea lui Serghei Lunchevici – violonist, dirijor, compozitor, actor de cinema; 80 de ani de la nașterea lui Gheorghe Vrabie - artist plastic, autorul design-ului leului moldovenesc și 85 de ani de la nașterea lui Mihai Volontir – artist al poporului, actor al Teatrului Național „Vasile Alecsandri” din Bălți.

Următoarele două monede din argint, la fel, cu valoarea nominală de 50 de lei, completează seria „Femei celebre” și sunt consacrate aniversărilor centenare   de la nașterea Zenaidei Pally - mezzosoprană română de faimă internațională și de la nașterea Domnicăi Darienco -  actriță la Teatrul dramatic „A. S. Pușkin", astăzi Teatrul Național „Mihai Eminescu".

Șirul noilor monede puse în circulație se încheie cu seria de monede „Altele”, care include moneda comemorativă consacrată împlinirii  a 25 de ani de la înființarea Curții de Conturi a Republicii Moldova, cu valoarea nominală de 100 de lei.

Tirajul pieselor constituie 300 de exemplare fiecare.

Foto: bnm.md

Ați depistat o greșeală? Evidențiați cuvântul și apăsați
ctrl
+
enter