main logo
599

Moldovenii iau de cinci ori mai multe credite față de anii precedenți

Și nu ne referim la patroni sau antreprenori, ci la bugetari simpli, care se avântă la împrumuturi pentru telefoane mobile, electrocasnice și chiar vacanțe. Economiștii care au analizat datele spun că fenomenul nu este unul bizar.

Moldovenii iau de cinci ori mai multe credite față de anii precedenți

Credite cu dobândă avantajoasă și fără comision de acordare sau împrumut de urgență, eliberat în câteva ore. Sunt sloganele cu care ne ademenesc băncile și companiile de microfinanțare, transmite Știri.md cu referire la Protv.md

Numărul produselor cumpărate pe datorie a crescut uluitor în ultimii ani. Mai nou, chiar și vacanțele pot fi luate în rate.

„Dat fiind faptul că sunt bugetari și au un salariu stabil le este mai comod să achite vacanța în rate. Exact pe un an au luat, adică ei au plecat, dar continuă să achite vacanța cu creditul pe care îl au”, a declarat Mariana Grajdineanu, reprezentant agenției de turism.

Spectrul de servicii s-a diversificat atât de mult încât se oferă credite pentru cursuri ori pentru servicii stomatologice. De ele pot beneficia și pensionarii. Unele companii de microfinanțare sunt gata să le dea vârstnicilor împrumuturi de până la 20 de mii de lei.

„Portofoliul nostru de clienți este de 150 de mii de persoane, dintre care câteva mii sunt pensionari", a menționat Ruslan Țurcanu, directorul departamentului financiar și IT.

Cele mai căutate produse achitate în rate sunt telefoanele mobile și laptopurile, spun firmele din sectorul nebancar, care fac afaceri pe seama partenerilor comerciali.

„Din toți cumpărătorii care procură acum în general, 85%, poate mai mult achita în credit și nu cash”, susține Anatolie Jechiu, vânzător-consultant.

Piața creditelor a luat foc după criza economica din 2014, a spus economistul Veaceslav Ioniță. Surpriza este că bani iau mai mult persoanele fizice decât cele juridice, iar tendința este una uluitoare.

„Băncile s-au trezit că unicul bun de plată este cetățeanul. La dânsul credite proaste nu existau. Pe de parte băncile și sectorul bancar au început să finanțeze și la noi a pornit un proces ca în 2018 volumul de credite oferite persoanelor fizice a fost de 40%. La anul vom avea situația că mai multe credite oferite persoanelor fizice vor fi mai mari decât celor juridice, în condiția în care 5 ani în urmă erau de 6 ori mai mici”, a menționat Veaceaslav Ioniță, expert economic.

Totodată, moldovenii apelează la bănci pentru ipotecă și leasing.

„Avem mai mult de 500 de mașini la o mie de familii. Am bătut un record. Vă întristez, încă nu sunt multe, încă nu am ajuns media țărilor civilizate. Numărul de mașini va mai crește încă de vreo două ori”, susține Ioniță.

În 2018 moldovenii s-au împrumutat cu circa 4,8 miliarde lei, ceea ce este de patru ori mai mult decât media din ultimii ani. 

Deși avem impresia că e o sumă mare, în Europa oamenii iau datorii de 6 ori mai mult decât noi.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării