main logo
404

Moldovenii au trimis acasă în aprilie 2019 mai mulți bani decât anul trecut

Valoarea transferurilor de mijloace bănești efectuate în favoarea persoanelor fizice a crescut în luna aprilie 2019 cu 5,9 la sută, față de perioada similară a anului precedent.

Moldovenii au trimis în aprilie 2019 mai mulți bani decât anul trecutFoto: moldpres.md

Persoanele fizice (rezidente şi nerezidente) au primit în aprilie prin băncile din Republica Moldova mijloace bănești în sumă netă echivalentă cu 104,6 milioane de dolari SUA, transmite Știri.md cu referire la Moldpres.

Potrivit datelor BNM, 45,1 la sută din transferuri au fost efectuate din ţările Uniunii Europene, 22,8 la sută din statele CSI şi respectiv 32,1 la sută din restul lumii. Cei mai mulţi bani au venit din Federația Rusă, respectiv 22,65 milioane de dolari SUA, ceea ce reprezintă 21,7 la sută din total, după care urmează Israel cu 19,8 milioane de dolari, Italia (12,98 milioane de dolari), SUA (8,5 milioane), Germania (7,5 milioane), Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Bord (7,15 milioane de dolari).

Banca Națională precizează că în aprilie 2019, comparativ cu perioada corespunzătoare a anului precedent, fluctuațiile cursului de schimb al valutelor față de dolarul SUA au contribuit cu 5,8 puncte procentuale la scăderea totală a valorii transferurilor din străinătate în favoarea persoanelor fizice, însă efectiv (eliminându-se efectul cursului de schimb prin recalcularea sumelor la cursul perioadei respective a anului precedent) a fost înregistrată o creștere a volumului transferurilor cu 11,7 la sută.

Datele BNM relevă că în structura pe valute a transferurilor din străinătate în favoarea persoanelor fizice, remiterile în euro au avut o pondere de 54,1 la sută, în dolari SUA - 41,2 la sută și cele în ruble rusești – 4,7 la sută.

În primele patru luni ale acestui an, volumul total al transferurilor bancare de mijloace bănești din străinătate în favoarea persoanelor fizice din Republica Moldova a constituit 381,50 milioane de dolari SUA, cu 3,8 la sută mai puțin decât în aceeași perioadă a anului precedent.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării