main logo
3041

Moldovagaz negociază cu Gazprom o rută alternativă de livrare a gazului

Compania Moldovagaz a făcut demersuri către gigantul Gazprom pentru a afla dacă furnizorul rus este dispus să utilizeze o rută alternativă de livrare a gazelor în cazul în care Ucraina nu va mai permite tranzitul pe teritoriul său.

Moldovagaz negociază cu Gazprom o rută alternativă de livrare a gazuluiImagine simbol

Potrivit ministrului Energiei, Victor Parlicov, situația este încă în suspans, pentru că nu există un răspuns clar de la Gazprom în acest sens, dar și pentru că încă nu a fost aleasă conducerea Moldovagaz, transmite Știri.md cu referire la mold-street.com.

Suspans de la Gazprom

„Este posibilă, din câte înțeleg eu, și păstrarea tranzitului prin Ucraina. Pentru că nu vizează doar regiunea transnistreană. Este o discuție mult mai largă care vizează state din Uniunea Europeană, Austria, Slovacia, Ungaria. O bună parte din aceste discuții nu se poartă în spațiul deschis și nu se anunță nicăieri. Noi știm că există soluții. Moldovagaz a făcut demersurile necesare către Gazprom pentru a înțelege dacă este dispus să utilizeze ruta alternativă”, a declarat Victor Parlicov.

Potrivit ministrului, în această chestiune „este un suspans legat din lipsa unei înțelegeri la nivel mai mare decât regiunea transnistreană și Republica Moldova”.

„Noi trebuie să fim pregătiți de ambele scenarii. Și noi suntem pregătiți. Asta a și fost sensul elaborării planului de iarnă. Noi am menționat acolo scenariile de bază, există mult mai multe scenarii decât atât”, a afirmat Parlicov.

Totodată, el susţine că o claritate mai bună va fi în noiembrie-decembrie.

„Dar, cu certitudine, soluții există și dacă vom vedea că Gazprom nu vine cu o soluție, va trebui să intervenim noi”, dă asigurări oficialul.

Nu sunt premise pentru revizuirea tarifelor la gaze

Ministrul spune că nu sunt premise pentru revizuirea tarifelor la gaze şi nu vede cum acestea să fie crescute.

„Cel puțin dacă se conturează sau dacă se potolește panica pe piață la tot ce ține de războaie, inclusiv în regiunea Iran și Israel, atunci eu cred că, dimpotrivă, prețurile vor scădea, dar eu nu vreau să fac acum promisiuni. Ceea ce vreau să spun e că, cu certitudine, acum nu vorbim de o creștere de tarife”, a mai spus Parlicov.

Ce vor cei de la Gazprom

Cât despre numirea unei noi conduceri la Moldovagaz, Ministerul Energiei a declarat că lipsa unui Consiliu de administrare funcțional îngreunează procesul de negociere cu Gazprom.

„Deocamdată nu a fost acea ședință a Consiliului de observatori la care trebuia ales Consiliul de administrare, nu s-a soldat cu succes. Nu vreau să intru în detalii, dar cei de la Gazprom preferă să vadă mai întâi toți membrii echipei și în special pe cei pe care nu-i cunosc”, a menţionat Victor Parlicov.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării