main logo
736

Moldovagaz a cerut ca Gazprom să extindă termenul de achitare a plății

Compania "Moldovagaz" s-a adresat către "Gazprom" cu rugămintea să extindă termenul de achitare a plății pentru luna august curent până la finele trimestrului IV.

Moldovagaz a cerut ca Gazprom să extindă termenul de achitare a plățiiFoto: știri.md

De asemenea, compania solicită din nou suportul Guvernului în formă de ajutor de stat direct sau achitarea datoriilor istorice ale "Moldovagaz" pentru acoperirea decalajului de casă, care va fi acumulat în perioada august-septembrie curent, cu scopul acoperirii depline a costului de gaze naturale importate, transmite Știri.md.

"În ultimele zile am primit mai multe adresări din partea mass-media și experților în energetică referitor la situația actuală în ramură, precum și cauzele care au motivat solicitarea recentă de actualizare a tarifului pentru gazele naturale, fiind provocată de creșterea fulminantă a prețurilor de achiziție.  

1. Adresarea SA "Moldovagaz" către Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a fost efectuată în conformitate cu normele naționale, fiind justificată și bazată pe cifre și calcule. Tariful solicitat de "Moldovagaz" nu conține rezerve ascunse și acoperă strict costurile reglementate. Nimic mai mult.

2. Sectorul energetic este vital important pentru viața social-economică a țării și fiecare parte componentă a sectorului trebuie să-și abordeze misiunea responsabil. Echipa "Moldovagaz" zilnic își îndeplinește misiunea cu toată responsabilitatea și un devotament pe deplin și așteaptă aceeași atitudine din partea regulatorului. Tarifele aprobate de ANRE urmează să asigure funcționarea eficientă și viabilitatea financiară a furnizorului, și anume asta prevăd normele după care activează Agenția.

Spre regret, Hotărârea ANRE din 4 august 2022 nu permite "Moldovagaz" să-și onoreze angajamentele contractuale, afectează direct viabilitatea financiară și funcționarea eficientă a întreprinderii și periclitează furnizarea neîntreruptă a gazelor naturale.

3. În perioada ianuarie–iulie 2022, devierile tarifare au constituit 954 de milioane de lei. Mai mult, în august, acestea vor constitui circa 409 milioane de lei, iar în septembrie - circa 623 de milioane de lei. Aceste restanțe, de peste 2 miliarde de lei, inevitabil urmează sa fie incluse în tariful pentru gaze achitat de consumatori.

Întârzierea plăților contractuale ridică și suma datoriei față de furnizor, care deja e destul de impunătoare, și compromite relațiile între furnizorul de gaze și SA "Moldovagaz". Echipa întreprinderii constant depune eforturi pentru a demonstra că este un partener ordonat și predictibil, această încredere fiind un element important în procesul de negociere cu toți furnizorii, pentru a obține cele mai avantajoase condiții pentru consumatorii din Moldova", a explicat șeful "Moldovagaz", Vadim Ceban.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării