main logo
581

Moldova va semna un acord privind transportul aerian cu SUA

Republica Moldova este în proces de finalizare a Hotărârii Guvernului privind semnarea aprobării Acordului bilateral privind transportul aerian de tip "Open skies" dintre SUA şi Moldova, parafat la 3 noiembrie curent.

Moldova va semna un acord privind transportul aerian cu SUAFoto: pexels.com

Potrivit agenţiei Infotag cu referire la un comunicat de presă al Ministerului Economiei şi Infrastructurii, despre aceasta a anunţat ministrul Economiei, Anatol Usatîi, în cadrul întrevederii online cu Ambasadorul Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova, Dereck J. Hogan, transmite Știri.md

Potrivit lui, semnarea Acordului constituie un eveniment important pentru ţara noastră, va contribui la diversificarea destinaţiilor efectuate din Aeroportul Internaţional Chişinău şi va avea un impact pozitiv în consolidarea relaţiilor diplomatice şi economice, precum şi facilitarea cooperării investiţionale dintre cele două ţări.

Un alt subiect discutat în cadrul întrevederii s-a referit la perspectivele de cooperare şi impulsionare a procesului de digitalizare a economiei naţionale şi dezvoltare a comerţului electronic. Ministrul a menţionat că acestea sunt prioritare pentru Moldova, iar criza generată de pandemia COVID-19 a intensificat necesitatea elaborării politicilor în acest sens, cu implicarea autorităţilor responsabile, sectorului privat şi a partenerilor de dezvoltare. Astfel, ministrul Usatîi a ţinut să mulţumească ambasadorului Dereck J. Hogan pentru suportul Statelor Unite ale Americii acordat Guvernului ţării noastre în elaborarea Studiul rapid privind dezvoltarea comerţului electronic în Moldova.

De asemenea, în cadrul şedinţei, oficialii au declarat că este imperativă menţinerea unui dialog eficient şi continuu, astfel încât investitorii locali, dar şi străini să primească suport din partea autorităţilor de resort în depăşirea efectelor negative cauzate de COVID-19.

Volumul comerţului exterior al RM cu SUA, în perioada ianuarie-septembrie 2020 a înregistrat suma de circa $68,59 mil. şi a scăzut cu 5,47% în comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului 2019. După valoarea volumului schimburilor comerciale, SUA se află pe locul 16 la nivel mondial printre principalii parteneri comerciali ai ţării noastre la nivel mondial, cu o pondere de 1,23% în comerţul total al Republicii Moldova. 

În acelaşi timp, în ţara noastră îşi desfăşoară activitatea 398 întreprinderi cu capital american, valoarea investiţiilor în capitalul social fiind de circa 522,946 mil. lei. După valoarea capitalului investit, SUA se află pe locul 9 printre principalii investitori ai Republicii Moldova la nivel mondial.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării