main logo
429

Moldova va contracta un nou împrumut de circa 30 milioane de dolari

Parlamentul a ratificat, în ședința de astăzi, Acordul de Finanţare dintre Republica Moldova şi Asociaţia Internaţională pentru Dezvoltare privind „Programul de guvernanţă economică pentru Republica Moldova (DPO-3)”, semnat la Chişinău la 11 iulie 2018, care prevede contractarea unui împrumut în sumă de 24,9 milioane euro de la Banca Mondială.

Moldova va contracta un nou împrumut de circa 30 milioane de dolari

Acordul prevede oferirea unui suport bugetar Republicii Moldova, împrumut în sumă de 24,9 milioane euro (echivalentul a 30 milioane dolari SUA) de la Banca Mondială.  Consiliul de Directori ai Băncii Mondiale a aprobat la 5 iulie curent, acordarea unei finanţări Republicii Moldova, în cadrul Programului de guvernanţă economică pentru Republica Moldova, transmite Știri.md cu referire la realitatea.md.

Condițiile financiare prevăd o rată a dobânzii fixe de 1,42% anual, perioada de grație de cinci ani, perioada de rambursare de 25 ani, maturitatea împrumutului – 30 ani și data limită de debursare – 31 iulie 2019.

Programul de guvernanţă economică este componentă cheie a Parteneriatului Strategic pentru anii 2018-2021. Obiectivul principal al Programului este de a asista Republica Moldova în reducerea riscurilor fiscale și de a promova un mediu loial în economie pentru dezvoltarea sectorului privat.

Aprobarea finanţării recunoaşte reformele recente, implementate în Moldova pentru îmbunătăţirea sistemului de pensii, creşterea funcţionalităţii Autorităţii Naţionale de Integritate, consolidarea guvernanţei în sectorul bancar şi ameliorarea mediului de afaceri. Iniţiativa de iniţiere a negocierilor asupra Acordului a parvenit din partea Băncii Mondiale, în scopul facilitării procedurilor de implementare a Parteneriatului Strategic în Moldova pentru anii 2018-2021.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării