main logo
320

Moldova speră să obțină de la UE un credit pentru achiziționarea gazelor

Republica Moldova speră să obţină din partea UE un credit de urgenţă pentru achiziţionarea şi stocarea a aproximativ 400 milioane metri cubi de gaze în lunile ianuarie şi februarie 2020.

Moldova speră să obțină de la UE un credit pentru achiziționarea gazelor

Despre aceasta au discutat astăzi, ministrul Economiei și Infrastructurii Vadim Brînzan cu directorul general adjunct pentru Politica Europeană de Vecinătate şi Negocieri pentru Extindere, Katarina Mathernová, transmite Știri.md.

De asemenea, a fost discutată ideea creării unui depozit de stocare a gazelor naturale în Republica Moldova, care ar putea fi procurate și stocate direct de pe piețele competitive, asigurând astfel securitatea energetică a țării.

Totodată, părțile au vorbit despre construcția stației back-to-back în Vulcănești, a unei linii de transport de 400 kV între Vulcănești și Chișinău, precum și extinderea stațiilor de transformare Chișinău-Vulcănești.

Subiectul livrărilor de gaze în Moldova în anul 2020 a fost discutat şi la întrevederea delegaţiei moldoveneşti cu vicepreşedintele Comisiei Europene, Maros Sefcovic. 

Părţile au făcut un schimb de opinii pe marginea colaborării dintre UE, Republica Moldova şi Ucraina pentru securitizarea rutei de furnizare a gazelor naturale în regim revers prin conducta transbalcanică din proiectul Turkish Stream (prin Bulgaria şi România), au discutat despre stocarea gazelor naturale în rezervoarele din Ucraina prin ruta tradiţională, dar şi despre sursele alternative pentru obţinerea energiei electrice.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării