main logo
347

Moldova produce anual puțin peste jumătate din laptele necesar populației

Cantitatea de lapte suficientă pentru a satisfice necesitățile cetățenilor Republicii Moldova este estimat la 780 de mii de tone anual. În 2018 însă, cantitatea de lapte produsă la noi a fost de 412 mii de tone.

Moldova produce anual puțin peste jumătate din laptele necesar oamenilorFoto: agrobiznes.md

Conform Biroului Național de Statistică producţia de lapte în gospodăriile de toate categoriile a scăzut cu 7,3%, drept urmare a micşorării acesteia în întreprinderile agricole cu 8,6% şi în gospodăriile populației – cu 7,2%, transmite Știri.md cu referire la nordnews.md.

Comparativ cu perioada respective a lui 2017, la 1 octombrie 2018 a fost înregistrată micşorarea efectivelor de animale de toate speciile în gospodăriile de toate categoriile, spre deosebire de  efectivul bovinelor, care s-a menţinut la nivelul anului precedent.

Conform datelor oferite de Agenția Națională de Siguranță a Alimentelor, în R. Moldova sunt circa 200 de ferme de vaci pentru producerea laptelui. 

Cantitatea anuală a laptelui produsă în 2018 a fost de 412 mii de tone, însă necesarul de materie primă de lapte este de 780 de mii de tone anual. 

Astfel, această diferență de 368 de mii de tone este acoperită cu producție din import.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării