main logo
401

Moldova poate obține venituri de 5 ori mai mari din exportul de struguri

Moldova este unul dintre cei mai mari producători și exportatori de struguri de masă din Europa de Est, dublându-și exporturile în ultimii 5 ani.

Moldova poate obține venituri de 5 ori mai mari din exportul de struguriMoldova poate obține venituri de 5 ori mai mari din exportul de struguri

Cu toate acestea, există un dezavantaj important – valoarea exporturilor de struguri din Moldova este cea mai mică în comparație cu primii 40 de exportatori. Chiar și Afganistanul, care a depășit Moldova în clasamentul exportatorilor, a obținut cu 20% mai multe venituri pentru fiecare tonă de struguri exportată, transmite Știri.md

Potrivit informațiilor oferite de FARM, soiul de struguri de masă "Moldova" ocupă peste 70% din suprafața totală cultivată cu struguri de masă, inclusiv cca 90% din plantațiile noi din Moldova. Producerea soiurilor de struguri fără semințe este slab dezvoltată și doar mai puțin de 20% din plantațiile cu struguri sunt irigate. Nu există cerere pentru soiul "Moldova" în afara fostei Uniuni Sovietice.

În principiu, Moldova vinde în prezent cele mai ieftine soiuri de struguri pentru cele mai sărace piețe. Dacă ar promova o mentalitate de generare a unei calități mai înalte și a unei valori mai mari, Moldova ar putea obține de patru sau de cinci ori mai multe venituri din exportul aceleiași cantități de struguri - 400 de milioane de dolari SUA, în loc de 80 de milioane de dolari SUA.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării