main logo
2250

Moldova nu rămâne fără gaz: Guvernul va aloca anticipat plata compensaţiilor

Republica Moldova nu va rămâne fără gaz. Comisia pentru Situaţii Excepţionale a Republicii Moldova a dispus printr-o dispoziție transferarea în avans a plăților compensațiilor la facturile la gaz pentru lunile ianuarie, februarie și martie, în sumă de circa 469 de milioane de lei.

Moldova nu rămâne fără gaz: Guvernul va aloca anticipat compensaţiileColaj: știri.md

Acești bani vor fi suficienți pentru ca Moldovagaz să efectueze plata de 63 de milioane de dolari a avansului pentru consumul de gaze în luna ianuarie, către concernul rus Gazprom, transmite Știri.md cu referire la Realitatea.md.

Decizia a fost luată de membrii CSE după ce Parlamentul a votat instituirea stării de urgență în sectorul energetic.

„S.A. „Moldovagaz” va asigura achitarea integrală, până la finele zilei de 20 ianuarie 2022, către SAP „Gazprom”, a 50% din costul volumului contractat de gaze naturale pentru luna ianuarie 2022, conform prevederilor Contractului nr. 1GM-07-11 din 29 decembrie 2006”, se arată în Dispoziție.

În acest sens, Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale va efectua plata în avans către Moldovagaz a compensaţiilor diferenţei de preţ pentru consumul gazelor naturale acordate consumatorilor casnici. Astfel, Ministerul Finanţelor va efectua finanţarea conform documentelor de plată în ziua prezentării acestora de către Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale.

Conform deciziei, Moldovagaz va raporta lunar compensaţiile efective acordate consumatorilor casnici. Un punct important este că, dacă suma avansului depăşeşte suma compensaţiilor acordate şi raportate pentru lunile ianuarie-martie 2022, soldul va fi restituit de Moldovagaz către Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale. 

Iar în cazul în care suma avansului este mai mică decât suma compensaţiilor acordate şi raportate pentru lunile ianuarie-martie 2022, diferenţa va fi plătită de Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale către Moldovagaz.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării