main logo
499

Moldova împrumută 40 milioane de dolari pentru gestionarea crizelor

Republica Moldova urmează să împrumute de la Banca Mondială 40 de milioane de dolari, echivalentul a 37,4 milioane de euro, pentru implementarea Proiectului de susținere a managementului riscurilor de dezastre. Acordul de împrumut a fost aprobat miercuri, 9 octombrie, de Guvern și conține cinci clauze, patru anexe și un apendice.

Moldova împrumută 40 milioane de dolari pentru gestionarea crizelorImagine simbol

Potrivit proiectului aprobat de Executiv, cea mai mare parte a împrumutului, de 29,5 milioane de dolari, va fi folosită pentru investiții și consolidare instituțională, transmite Știri.md, cu referire la zvon.md.

Alte 6,5 milioane de dolari vor fi folosite pentru îmbunătățirea Serviciilor Hidrometeorologice, prin consolidarea rețelelor de monitorizare și producerea capacității de prognoză și avertizare.

Pentru politici, reglementare și reducerea riscurilor infrastructurii critice și rezistenței fiscale vor fi folosite 2,5 milioane de dolari din împrumut, iar 1,5 milioane de dolari vor fi folosite pentru salarizarea consultanților.

Maturitatea împrumutului este de 30 ani, inclusiv perioada de grație de cinci ani. Rambursarea urmează a fi efectuată semianual, iar rata dobânzii este variabilă. Comisionul de angajament constituie 0,25%, calculat din suma nedebursată, iar comisionul unic va fi de 0,25%, calculat din suma împrumutului.

Termenul de implementare a Proiectului este de cinci ani, iar data de încheiere este 30 septembrie 2029. Acordul respectiv să fie ratificat de Parlament.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării