main logo
535

Moldova, calificată în finala premiului UE în domeniul energiei durabile

Moldova se numără printre cei şase finalişti care au luptat pentru Premiul UE în domeniul energiei durabile pentru ţările Parteneriatului Estic.

Moldova, calificată în finala premiului UE în domeniul energiei durabileFoto: google.com

Potrivit Infotag cu referire la site-ul Vecinătăţii Estice, la concurs au fost depuse 50 de cereri din Azerbaidjan, Armenia, Belarus, Georgia, Moldova şi Ucraina în domeniul soluţiilor creative pentru eficienţa energetică şi utilizarea surselor regenerabile de energie în beneficiul comunităţilor şi businessului, transmite Știri.md.

Din partea Moldovei, în finală a ajuns proiectul "Biomasa şi eficienţa energetică în grădiniţa "Prichindel" din satul Buşila, raionul Ungheni". 

Câştigătorul a fost ales atât de un juriu calificat, cât şi prin vot online deschis. Acesta a devenit proiectul georgian al vinăriei Shilda. 

Participând la programul de eficienţă energetică din Caucaz (Energy Credit Georgia), susţinut de UE şi BERD, compania a început să utilizeze un proces de eficienţă energetică în producerea vinului, vinăria devenind în acest fel în regiune primul producător de vinuri eficient din punct de vedere energetic. 

În prezent, vinăria consumă cu 60% mai puţină energie şi economiseşte peste 60 de mii de euro anual pe facturile la electricitate.

Premiul UE în domeniul energiei durabile pentru ţările Parteneriatului Estic este parte a Săptămânii UE a Energiei Durabile (EUSEW), iar ţările din vecinătatea estică a UE (Azerbaidjan, Armenia, Belarus, Georgia, Moldova şi Ucraina) au participat în premieră la acest concurs. 

Premierul este oferit unor proiecte de inspiraţie privind eficienţa energetică şi energia regenerabilă, sprijinite de UE, care ajută direct cetăţenii şi comunităţile să economisească energie sau să treacă la surse durabile. 

Iniţiativa EU4Energy acoperă tot sprijinul UE ce vizează îmbunătăţirea furnizării energiei, a securităţii energetice şi conectivităţii, precum şi promovarea eficienţei energetice şi a utilizării resurselor regenerabile în ţările Parteneriatului Estic. 

UE oferă acest sprijin prin intermediul finanţării proiectelor şi programelor care contribuie la reformarea pieţelor energetice şi la reducerea dependenţei şi consumului naţional de energie.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării