main logo
413

Moldova a urcat 12 poziții în clasamentul mondial al libertărții economice

Republica Moldova a urcat 12 poziții în clasamentul mondial al libertărții economice realizat de Fraser Institute, până pe locul 66, înregistrând cel mai bun scor de când este în acest studiu.

Moldova a urcat 12 poziții în clasamentul libertărții economice

Cu toate acestea, ea își menține o poziție codașă la nivelul Europei Centrale și de Est, fiind depășită de o mare parte din statele din regiune, transmite Știri.md cu referire la Mold-street.com.

Clasamentul institutului canadian analizează 165 de economii, în funcție de dimensiunea aparatului bugetar, cadrul legislativ și drepturile asupra proprietății, stabilitatea și predictibilitatea prețurilor, libertatea comerțului internațional și gradul de reglementare pe piața bancară, a muncii și a afacerilor (un grad de reglementare mai mare reduce punctajul pentru ibertatea economică). Datele analizate în ediția din 2021 a raportului sunt aferente anului 2019.

Republica Moldova a obținut un scor general de 7,30 din 10 posibile, fiind în urma Georgiei (locul 5 cu 8,26 puncte), Lituaniei (locul 8; 8,21 puncte), Estoniei (locul 13; 8,11 punte), Armeniei (locul 15; 8,03 puncte), Letoniei (locul 20; 7,94 puncte), României (locul 26; 7,88 puncte), dar și a Kazahstanului (locul 55; 7,52 puncte).

Republica Moldova stă cel mai bine la capitolul „Reglementarea pieţei de creditare”, ocupând locul 19 la nivel global în funcție de acest aspect. De exemplu, la transparenţa structurii de acţionariat a băncilor şi cea de control a ratelor scorul este de 10.

Pe de altă parte, ţara noastră are un scor foarte slab la capitolul „Reglementarea pieţei muncii”, ocupând doar locul 119. La fel, Republica Moldova are un scor slab şi la libertatea de a deține conturi bancare în valută, libertatea comerțului internațional şi la reglementarea mediului de afaceri.

La nivel mondial, clasamentul este condus de Hong Kong, Singapore, Noua Zeelandă, Elveția şi Georgia. La polul opus se află Venezuela, Sudan, Libia, Algeria şi Zimbabwe.

Principalii parteneri comerciali ai Moldovei: România ocupă locul 26, Rusia - locul 100, Ucraina - 129, Germania - 22, Italia - 29, iar China - 116.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării