main logo
426

Moldova a primit de la UE granturi de peste 800 de milioane de euro

Pentru Republica Moldova, acordul de asociere cu Uniunea Europeană însemnă dezvoltarea economică şi atragerea de investiţii. Oportunităţile şi beneficiile primilor patru ani de asociere se simt în creşterea economică semnificativă.

Moldova a primit de la UE granturi de peste 800 de milioane de euro

Experţii spun ca economia ţării a fost resuscitată, având în vedere că aceast document a fost semnat exact în ajunul uneia din cele mai profunde crize prin care a trecut Republica Moldova, transmite Știri.md cu referire la tvr.md.

Contribuţia europeană la economia autohtona a venit imediat după semnarea Acordului de asociere. 

Potrivit expertului IDIS Viitorul, Veaceslav Ioniţă, în acea perioadă companiile mari din domeniul auto au văzut Republica Moldova ca una din ţările care în care se poate investi, datorită faptului că ţara a devenit parte a pieţei de desfacere europene.

Veaceslav Ioniţă: „După semnarea acordului de asociere în Republica Moldova după o criză care a durat cât a durat în 2017 avem o restabilirea a creşterii exporturilor în 2018 iarăşi urmărim o creştere a exporturilor iar 70% din contribuţia în prezent este Uniunea Europeană. 

Din 350 de milioane venituri a anului trecut anul acesta vom avea chiar mai mult. Cea mai mare parte care a generat reînvierea economiei noastre şi a exporturilor este piaţa UE. 

Când vorbim de Uniune Europeană 40% avem în vedere România, cel mai mare contribuitor spre creşterea exporturilor a fost România.”

Acordul prevede implementarea mai multor reforme şi schimbări la nivel legislativ, pentru ca firmele autohtone sa devina competitive pe piaţa europeană. 

Republica Moldova a făcut toate aceste schimbări care au sporit calitatea produselor şi vizibilitatea lor pentru o piaţă de peste 500 milioane de consumatori.
 

Veaceslav Ioniţă „Întotdeauna am fost ferm convins şi viaţa demonstrează o relaţie corectă cu UE. Noi am avut o foarte slabă legislaţie care nu ne permitea să intrăm pe piaţa europeană, tot ce înseamnă conformitatea produselor certificatele de origine. 

A trebuie să facem ordine în aceasta să modificăm toată legislaţia şi acuma dacă ne uităm foarte atent Federaţia Rusă face acelaşi lucru sistem de conformitate şi calitate ca în UE. 

Noi am aprobat toată legislaţia necesară acuma urmează ani de muncă şi aici vine suportul UE pentru companii, suportul Statelor Unite ca ele să se poată adapta la noile cerinţe legale.”
 
 În cei 4 ani de când Republica Moldova face parte din familia europeană, prin acordul de asociere, s-au primit mai multe granturi şi fonduri nerambursabile, care încearcă să ajute in zone ale economiei  unde autorităţile duc lipsa de resurse financiare.
 
Veaceslav Ioniţă: „Ei încearcă să ne ajute pe segmentele unde suntem cei mai vulnerabili la competitivitate la creştere mediului concurenţial, s-au dat bai pentru ca să construim acelaşi gazoduct Iaşi Ungheni am primit dani de la UE, lumea a uitat acest lucru pentru ce ca să ne securizăm energetic.., Republica Moldova este susţinută ca să-şi poată creşte capacitatea de a intra pe pieţele străine, ele s-au deschis pentru noi”.
 
Republica Moldova a căpătat vizibilitate şi pe alte pieţe, datorită acestui acord. În prezent produsele made in Moldova sunt aproape peste tot în lume. Preşedintele Centrului Social-Politic European, Gheorghe Costandachi, evidenţiză suportul necondiţionat al Europei pentru a ajunge la aceste performanţe care au ajutat la depăşirea embargoului rusesc.
 

Gheorghe Constandachi: „Exclusiv datorită faptului că RM a reuşit să realizeze semnarea acestui acord de asociere s-a9 deschis către Republica Moldova mult mai multe zone geografice datorită deschiderii UE. 

Republica Moldova înainte era închisă faţă de Australia faţă de Canada, Statele Unite însă semnarea acestui acord a deschis practic piaţa Republicii  Moldova. 

Să ne aducem aminte situaţia din 2006 când Rusia a impus embargoul la produsele vitivinicole să ne aducem aminte la embargoul brusc prin încălcarea a orice reguli a Organizaţiei Internaţionale a Comerţului din 2014-2015 când Rusia a interzis importul la orişice produs nemotivând ncicum. 

Deci Republica Moldova a făcut demersurile respective şi UE a acordat o asistenţă de peste 250 milioane de euro.”
 
Timp de 4 ani s-au realizat foarte multe datorită acestui acord. Gheorghe Costandachi crede că în următorii ani Republica Moldova se va apropia şi mult de UE.
 
Gheorghe Constandachi: Pentru următorii ani exclusiv datorită acestui acord RM se apropie şi se va apropia şi mai mult de UE. Sigur avem carenţe ceea ce ţine de reformarea justuţiei, ceea ce ţine de corupţie, drepturile omului. Avem şi aicea muşcări o dinamică pozitivă”,
 
În ultimii ani, Republica Moldova a primit de la Uniunea Europeană peste 800 de milioane de euro, sub formă de granturi.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării