main logo
1826

Moldova a obținut 5,38 milioane de euro prin programul Orizont Europa

Republica Moldova a obținut în cadrul programului Orizont Europa 5,38 milioane de euro. Suma este mai mare decât cotizația de participare pe care o achită Republica Moldova în cadrul acestui program. Declarația aparține șefului Oficiului Național Orizont Europa, Vitalie Moraru.

Moldova a obținut 5,38 milioane de euro prin programul Orizont EuropaImagine simbol

Potrivit lui Vitalie Moraru, programul Orizont Europa are beneficii tangibile asupra cetățenilor Republicii Moldova, banii câștigați materializându-se în taxe, impozite care ajung în bugetul statului, dar și prin investiții în capacități, transmite Știri.md, cu referire la ipn.md.

Oficiul Național Orizont Europa a fost constituit în anul 2023 și are drept scop creșterea numărului de participanți din Republica Moldova la programele și inițiativele Uniunii Europene în domeniile cercetării și inovării. Potrivit șefului Oficiului, prin intermediul proiectelor câștigate, Republica Moldova obține mai mulți bani din partea comunității europene, decât suma cotizației pe care o achită. Acesta susține că din anul 2021 și până în prezent este vorba despre o cifră de 5,38 de milioane de euro, ceea ce este mult peste cotizația pe care o plătește Republica Moldova pentru participarea la acest program. 

„(...) Tot ce ține de acest program, ține și de experiența pozitivă pe care o ai în consorțiile precedente. Dacă te-ai integrat într-un consorțiu, ulterior replici cu aceeași parteneri și șansele de a câștiga un proiect cresc semnificativ. Misiunea noastră este să integrăm cercetătorii sau universitățile în consorții care au potențial de câștig. De aceea, sunt foarte importante participările la evenimentele internaționale”, a spus șeful Oficiului Național Orizont Europa, Vitalie Moraru.

Șeful Oficiului Național Orizont Europa spune că pentru a spori gradul de recuperare a contribuției Republicii Moldova la bugetul Programului este necesară creșterea capacităților cercetătorilor de a scrie și gestiona proiecte. El susține că este foarte important pentru cercetători să cunoască limba engleză. 

„Noi avem cercetători foarte buni, dar care nu cunosc limba engleză și asta este o misiune pe care și Ministerul Educației și-a asumat-o. Ministerul a anunțat că vor exista finanțări pentru dezvoltarea capacităților nu doar de scriere a proiectelor, dar și de a cunoaște limba engleză la nivelul dezvoltării propunerilor de proiect. Beneficiile acestor proiecte sunt tangibile. 5,38 milioane de euro este suma care vine în bugetul statului, până la urmă”, a mai spus Vitalie Moraru.

Vitalie Moraru a explicat că Republica Moldova înregistrează succes în privința programului UE Marie Skłodowska Curie, care presupune oferirea de burse postdoctorale în domeniul cercetării și inovării. 

„(...) Avem o rată de succes de 20% din proiectele câștigate, asta este peste media europeană, care este de 16%. Ne putem mândri, dacă am fi la fotbal, am putea spune că suntem în Liga Campionilor. Asocierea la acest program creează condiții pentru dezvoltarea unei economii bazate pe cunoaștere, transfer de tehnologii și inovații” a explicat directorul Oficiului Național Orizont Europa.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării