main logo
1662

Moldova a majorat cu 102 milioane de lei cheltuielile pentru apărare

Pentru anul 2019, Republica Moldova a majorat cu 102 mil. lei cheltuielile pentru domeniul apărării, lucru apreciat diferit de experţii militarii.

Moldova a majorat cu 102 milioane de lei cheltuielile pentru apărare

Potrivit agenţiei Infotag, vineri, Parlamentul a aprobat majorarea cheltuielilor Ministerului Apărării de la 734 mil. lei până la 736 mil. lei, dintre care aproape jumătate din cheltuieli va fi direcţionată spre întreţinerea forţelor armate, transmite Știri.md.

Solicitat de reporterul agenţiei Infotag, copreşedintele Republicii Moldova în Comisia Unificată de Control, generalul Ion Solonenco, a spus că "este logic ca bugetul Ministerului Apărării să fie majorat".

„Cum s-a născut armata Moldovei? Practic din conflictul armat din 1992. Acum ordinea în Zona de Securitate la Nistru este asigurată de către pacificatorii moldoveni. Împreună cu ei, activează şi ruşii, şi reprezentanţii Transnistriei. Plus observatorii ucraineni. Această activitate presupune că va fi şi trebuie desfăşurată exclusiv de către profesionişti. Iar astfel de sarcini le poate îndeplini numai o armată calificată", a subliniat el.

El a amintit că „armata este un atribut şi o fortăreaţă a statalităţii".

„Este un nonsens, dacă autorităţile nu finanţează cheltuielile armatei în întregime. Şi atâta timp cât misiunea de menţinere a păcii pe Nistru va fi actuală, prezenţa unei finanţări durabile este cheia succesului operaţiei", a spus generalul.

Fostul ministru al Apărării, generalul Victor Gaiciuc, consideră că creşterea cheltuielilor pentru apărare este ceva normal.

„Da, este necesară. Atâta timp cât suma cheltuielilor nu va fi adusă la 1% din PIB, nu există niciun motiv să vorbim despre cheltuielile serioase pentru apărare în Republica Moldova. Dacă vorbim despre o armată profesională, întreţinerea ei este mult mai scumpă", a declarat el.

Un expert în domeniul securităţii, fostul şef al Poliţiei de Frontieră a RM, Rosian Vasiloi, consideră că "nu va fi nici un fel de creştere a cheltuielilor pentru apărare".

„Iată cifrele reale. De exemplu, articolul bugetului "Politica de apărare". Au fost 124 mil. lei, iar acum sunt 125 mil. lei. Avem o uşoară creştere pentru "Medicină şi instruirea militară" - până la 108 mil. lei sau cu 10 mil. lei mai mult. Există o creştere a poziţiei "Forţele pedestre şi aeriene". Erau 293 mil. lei, iar acum suma este de 382 mil. lei, însă acest lucru nu este suficient pentru a dezvolta cel puţin un domeniu din Ministerul Apărării", a explicat el.

Vasiloi consideră că profesionalizarea armatei (anunţată de autorităţi pentru următorii trei ani - "I.") necesită 650 mil. lei.

„În fiecare an, la bugetul obişnuit trebuie adăugate 217 mil. lei. Şi aceasta doar pentru a angaja profesionişti. Iar pentru achiziţia echipamentelor militare şi a tehnicii de ultimă generaţie trebuie bani aparte", consideră expertul.

Deputatul Partidului Socialiştilor, Bogdan Ţîrdea, a amintit că majorarea cheltuielilor pentru apărare este prevăzută în Concepţia Securităţii Naţionale, care a apărut în Parlament încă în iulie 2018.

„Potrivit unor surse, aceasta a fost elaborată de experţii NATO. Documentul se înscrie în planurile NATO de extindere a blocului spre Est şi de consolidare a infrastructurii sale - de la posibila agresiune rusă, în special în perimetrului estic. De aceea, cheltuielile NATO şi ale Statelor Unite pentru apărare au crescut semnificativ în anul 2018. Pe de altă parte, creşterea cheltuielilor Moldovei "neutre" pentru apărare este exagerată. Peste şapte ani, cheltuielile se vor dubla", a spus el.

Deputatul a prezentat cifre, potrivit cărora, în 2018, bugetul constituie 625 mil. lei, în anul 2019 - 736 mil. lei, în 2020 - 790 mil. lei, în 2021 - 895 mil. lei, în 2022 - 1,015 mlrd. lei, în 2023 - 1,150 mlrd. lei, în 2024 - 1,3 mlrd. lei, în 2025 - 1,465 mlrd. lei.

„Aici este vorba de modernizarea poligonului de la Bulboaca, a aerodromului de la Mărculeşti şi de tehnica militară a NATO. Acest lucru nici nu a fost ascuns de ministrul Eugen Sturza", a remarcat Ţîrdea.

Deputatul consideră că "bugetul adoptat al Republicii Moldova confirmă că politica sa de apărare se bazează pe obiectivele strategice ale NATO".

„Iar NATO doreşte să construiască un cap de pod militar în jurul Rusiei. De aici vin şi conferinţele de securitate desfăşurate împreună cu ţările GUAM, unde s-a propus crearea unor batalioane militare mixte. De asemenea, există un acord privind batalioane militare mixte cu România. În consecinţă, creşterea bugetului va întări armata Republicii Moldova, dar va crea probleme cu vecinii săi", susţine deputatul.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării