main logo
4992

Moldova a început să importe gaz prin conducta Iași-Ungheni-Chișinău

Republica Moldova a primit o anumită cantitate de gaz prin gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău pentru a menține presiunea necesară în sistem, a anunțat prim-ministrul Republicii Moldova în cadrul unei conferințe de presă.

Moldova a început să importe gaz prin conducta Iași-Ungheni-Chișinău

„Situația în care ne aflăm arată cât de corectă a fost decizia țării noastre de a accelera construcția gazoductului Iași-Chișinău. Acest gazoduct a fost utilizat în ultima săptămână. Am primit o anumită cantitate de gaz pentru balansarea presiunii în sistem”, a precizat premierul Natalia Gavriliţa, fără a specifica volumele, transmite Știri.md cu referire la Mold-street.com.

La fel, au fost luate anumite cantități și din sistemul gazier al Ucrainei. Potrivit șefei Executivului, Republica Moldova se confruntă cu o criză majoră generată de creșterea dramatică a prețului la gaze la nivel mondial, iar autoritățile au dus negocieri cu Gazprom și caută soluții de alternativă.

Gavrilița a menționat că Moldova va avea gaz natural: „întrebarea este: la ce preț?”, a spus premierul.

Cât despre negocierile cu Gazprom și Moscova, Gavrilița a spus că Moldova este deschisă pentru dialog și, în pofida schimbărilor de Guverne, a fost un partener stabil al Gazpromului și și-a onorat obligațiunile prin contracte pe termen lung cu volume stabile contractate.

„Sunt anumite detalii legate de procesul de negociere cu Federația Rusă care nu pot fi făcute publice la moment, dar vor fi spuse la momentul potrivit. Suntem în discuții și cu alte Guverne și companii, pentru a identifica furnizori de gaz. Am avut discuții și ieri la acest capitol, cu România, Ucraina, Polonia și alte țări. Chiar azi, viceprim-ministrul, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, se află în Polonia în discuții la tema crizei energetice. Anterior, viceprim-ministrul, dar și ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, a avut discuții la această temă la Bruxelles și București, iar joi va pleca la Kiev”, a declarat Natalia Gavrilița.

Prim-ministrul a mai spus că Guvernul va începe procesul de achiziționare a gazului din surse alternative prin compania Energocom, iar la şedinţa din această săptămână Cabinetul de miniştri va modifica bugetul pentru a mări capitalul statutar al Energocom pentru aceste achiziții.

În context, premierul a informat că va avea o discuţie telefonică cu liderul autoproclamatei rmn, Vadim Krasnoselski, pentru a vedea cum va fi depăşită criza energetică de către regiunea transnistreană.

Natalia Gavriliţa a admis că finalmente preţul de achiziţionare a gazelor va creşte, respectiv şi tarifele, însă Guvernul va fi alături de cetăţeni şi pregăteşte un mecanism de compensare - fie în funcţie de venit, fie în funcție de volumul cheltuit, fie de susţinere a categoriilor defavorizate.

„Sunt încrezătoare că până la sfârşitul lunii va fi semnat un acord ori cu Gazprom ori cu alţi furnizori şi ţara va face faţă situaţiei”, a conchis Natalia Gavriliţa.

Menționăm că, de la 1 octombrie 2021, Republica Moldova primește gaze la un preț de peste 790 de dolari pentru o mie de metri cubi de la Gazprom. Volumul livrat este însă cu circa o treime mai mic decât necesitățile țării.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării