main logo
367

Mold-street: Cum se face ordine pe piaţa de capital din Moldova

Comisia Naţională a Pieţei Financiare (CNPF) a decis ca în regim de urgenţă să retragă din custodia societăţilor de investiţii instrumentele financiare deţinute în baza contractelor de intermediere expirate/neactualizate.

Mold-street: Cum se face ordine pe piaţa de capital din Moldova

Potrivit unei ordonanţe adoptate de CNPF, în urma verificărilor efectuate la societăţile de investiţii, Comisia a constatat cazuri de deţinere în custodie a instrumentelor financiare în baza contractelor de intermediere expirate sau neactualizate, transmite Știri.md cu referire la Mold-street.

„Analizând situaţia respectivă, se relevă că aceste cazuri se datorează, faptului neretragerii de către clienţi a instrumentelor financiare din custodie sau nereacţionării acestora la solicitările societăţilor de investiţii", se arată în ordonanţa CNPF.

Pentru prevenirea incălcărilor pe piaţa de capital, asigurarea ordinii pe această piaţă, CNPF a adoptat o serie de măsuri pentru retragerea din custodie de la societăţile de investiţii a acestor instrumente financiare.

E vorba de informarea de către societăţile de investiţii, în termen de 5 zile lucrătoare din data intrării în vigoare a Ordonanţei, a clienţilor (deţinătorii reali) cu care societatea de investiţii are contracte expirate/neactualizate, despre necesitatea încheierii/reincheierii contractelor de intermediere sau retragerii instrumentelor financiare din custodie în termen de 30 zile lucrătoare de la notificarea acestora.

Totodată prin derogare de la cerinţele actelor normative privind ţinerea registrului deţinătorilor de valori mobiliare CNPF a decis că instrumentele financiare, care nu au fost reclamate de către delinătorii reali după expirarea termenului prevăzut în Ordonanţă, vor fi transferate, în 15 zile lucrătoare, în deţinere reală la societatea de registru în baza unei dispoziţii semnate unilateral de către custode.

De notat că potrivit Legii privind piaţa de capital societatea de investiţii este o "persoană juridică a cărei activitate constă în furnizarea de servicii de investiţii şi/sau în desfăşurarea de activităţi de investiţii cu titlu profesional".

În prezent pe piaţă sunt 15 companii ce au licenţă de societate de investiţii, între care opt sunt bănci.

Printre instrumentele financiare vizate se numără valorile mobiliare, acţiunile, obligaţiunile, contractele financiare, contractele options, contractele futures, contractele swap, contractele forward pe rata dobînzii şi orice alte instrumente financiare derivate referitoare la valori mobiliare, valute, rate ale dobânzii, rate ale rentabilităţii, indici financiari sau bunuri etc.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării