main logo
657

Modificări la buget: Criticile lui Filip și dovezile Ministerului Finanțelor

La 31 iulie, Parlamentul a aprobat în prima lectură proiectul de lege privind modificarea Legii bugetului de stat pentru anul curent.

Criticile lui Filip referitor la buget. Ce spune Ministerul FinanțelorFoto: ZdG.md

Ex-premierul Pavel Filip a criticat mai multe aspecte, menționând că modificările ar însemna mai puține drumuri reparate, investiții, ambulanțe și grădinițe renovate, transmite Știri.md cu referire la ZdG.md

De cealaltă parte, Ministerul Finanțelor (MF) susține că modificările sunt „raționale și responsabile”.

Proiectul „Prima Casă”

  • Filip: Cu 60 de milioane de lei pentru programul Prima casa (au tăiat de 6 ori alocațiile, de la 70 milioane la 12 milioane de lei, iar suma garanțiilor de stat de la 50 milioane la 5).
  • MF: Aici e vorba de cerere mică. Erau planificate 20 de milioane de lei ca subvenții din partea statului pentru cuplurile tinere care își cumpără prima casă. Dar, până azi, s-au executat doar 3,2 milioane de subvenții în 6 luni. Respectiv, Ministerul Finanțelor a estimat că dacă în șase luni a fost nevoie de 3,2 milioane, în 12 luni va fi nevoie de o sumă dublă, deci au fost alocate 7 milioane pentru subvenții. Pentru garanțiile de stat, care sunt acordate în cazul în care beneficiarii nu pot achita ei creditele, au fost alocate inițial 50 de milioane de lei. Dar, de facto, conform cererii, sunt necesare doar 5 milioane în anul 2019.

Locuințe sociale

  • Filip: Cu 2 milioane de lei pentru proiectul de construcție a locuințelor sociale.
  • MF: Această sumă a fost transferată pentru bugetul anului 2020, pentru că instituțiile responsabile de construcțiile respective nu au reușit să execute proiectele și respectiv să cheltuiască banii alocați. Deci locuințele sociale în valoare de 2 milioane de lei vor fi construite în 2020.

Reparația drumurilor

  • Filip: Cu 320 de milioane mai puțin pentru reparația drumurilor (de la 1,5 mld. la 1,19 mld.).
  • MF: S-au tăiat cheltuielile planificate la drumurile pentru care nu s-au realizat încă licitații, nu s-au semnat contracte și, respectiv, nu e posibil de a reuși construcția drumurilor până la venirea iernii și până la sfârșitul anului. Această sumă va fi transferată pentru anul 2020.

Procurarea ambulanțelor

  • Filip: Cu 31 de milioane de lei mai puțin pentru procurarea ambulanțelor.
  • MF: Secretarul de Stat de la Ministerul Sănătății Boris Gâlcă a declarat public că licitația pentru procurarea ambulanțelor nu a fost corectă și că statul ar fi trebuit să achite sume duble față de valoarea adevărată a ambulanțelor, respectiv concursul va trebui repetat.

Reparația grădinițelor

  • Filip: Cu 30 de milioane de lei mai puțin pentru reparația grădinițelor (prin intermediul FISM).
  • MF: S-au tăiat cheltuielile planificate la grădinițele pentru care nu s-au realizat încă licitații, nu s-au semnat contracte și, respectiv, nu vor reuși să execute lucrările de construcție până la finele anului 2019. Aceste fonduri vor fi transferate pentru 2020.

Ocrotirea sănătății

  • Filip: Cu 230 de milioane de lei mai puțin pentru ocrotirea sănătății.
  • MF: Acești bani erau alocați pentru proiecte propuse de Banca Mondială care nu au fost executate până în prezent și nu vor putea fi finalizate până la sfârșitul anului, deci banii nu vor putea fi cheltuiți în 2019.

Proiectele din Fondul de Eficiență Energetică

  • Filip: Cu 440 de milioane de lei mai puțin pentru proiectele din Fondul de Eficiență Energetică (de la 480 la 40 mil. lei).
  • MF: Până azi, nu a fost elaborat mecanismul de stabilire a tarifelor conform legii 139. Acest mecanism va fi o premieră pentru Republica Moldova, de aceea va lua timp elaborarea sa și respectiv proiectul nu va putea fi demarat până la finele anului.

Investiții ale APC

  • Filip: Cu 700 de milioane de lei mai puțin pentru investiții ale APC.
  • MF: Până în prezent, nu au fost valorificate resursele.

Citiți continuarea pe ZdG.md

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării