main logo
350

Modernizarea instalaţiilor Termoelectrica a dus la creşterea eficienţei

Cel mai mare producător de energie termică și electrică din R. Moldova a finalizat prima jumătate a acestui an cu un profit net de 252,7 milioane lei, care este cu circa 53,7% mai mare comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.

Modernizarea instalaţiilor Termoelectrica a dus la creşterea eficienţei

Rezultatul a fost obținut în condițiile în care în această perioadă veniturile din vânzări s-au diminuat cu 54 de milioane lei și au constituit 1,5 miliarde lei, arată raportul semestrial al SA Termoelectrica, transmite Știri.md cu referire la Mold-street.com.

Potrivit documentului, întreprinderea a achitat integral consumul curent de gaze naturale din prima jumătate a acestui an în valoarea de 880,8 milioane lei, dar şi a rambursat datorii istorice de 118,7 milioane lei.

În consecinţă de la începutul anului 2019, datoria Termoelectrica faţă de Moldovagaz s-a diminuat cu 117,4 milioane lei şi constituia pe 30 iunie 2019 - 2,64 miliarde lei.

În afară de această restanţă Termoelectrica mai are de rambursat un credit de 40,5 milioane dolari de la Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, acordat în anul 2015 în cadrul unui proiect de eficientizare şi modernizare a sistemului de încălzire centralizată din Chişinău.

Potrivit Termoelectrica, proiectul ar putea fi finalizat anticipat în acest an (planul era pentru finele anului 2020), graţie îndeplinirii indicatorilor de performanţă stabiliţi iniţial.

Anterior administrația Termoelectrica explica pentru Mold-street.com că rezultatele pozitive din ultimii ani sunt rodul implementării (de către noua conducere) a reformelor în domeniul termoenergetic, reabilitării financiare a întreprinderii, sporirii atractivității sistemului de alimentare centralizată cu energie termică din municipiul Chișinău și promovarea cogenerării.

"Factorii care au influențat acest lucru sunt: managementul eficient, care s-a axat pe proiecte de modernizare și reabilitare a SACET-ului; majorarea volumului de livrări a energiei electrice și termice; creșterea numărului de consumatori noi – datorită îmbunătățirii calității serviciilor prestate; reducerea costurilor și alți factori relevanți", mai afirma conducerea întreprinderii.

Termoelectrica a fost fondată în anul 2014 în urma comasării întreprinderilor CET-1, CET-2 și Termocom, pentru care a beneficiat de o finanțare substanțială de la Banca Mondială. În prezent ea asigură cu energie termică și apă caldă consumatorii din orașul Chișinău.

Menţionăm că Termoelectrica avea pe 30 iunie 2019 active și pasive de 5,88 miliarde de lei, în creștere cu 183,4 milioane lei. Mai mult de jumătate din active sunt mijloace fixe, dar o cotă importantă o reprezință creanţele curente care au constituit circa 1,67 miliarde lei. Din ele aproape 900 milioane lei (53,8%) sunt creanţe comerciale, iar aproape 663 milioane lei (40%) – sunt creanţe validate.

Guvernul deţine 100% din capitalul Termoelectrica.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării