main logo
1226

Misterul comisionului încasat de Energocom la intermedierea importului de energie

La operaţiunile de intermediere a achiziţiilor de energie electrică, companiile aplică un comision. Aşa procedează şi compania statului Energocom.

Misterul comisionului încasat de Energocom la importul de energie

Astfel, prețul de procurare a energiei electrice de la Centrala Termoelectrică Moldovenească de la Cuciurgan (Moldgres), anunţat de autorităţi, este de 59,50 de dolari pentru un MWh, transmite Știri.md cu referire la Mold-street.com.

Diferenţă de cost între Moldgres şi Ukrhidroenergo

În reţeaua electrică acesta ajunge, însă, deja la un preţ de 60 de dolari pentru un MWh, care include prețul de procurare a energiei electrice de la Centrala electrică de la Cuciurgan și comisionul pentru serviciile prestate de furnizorul Energocom.

Altfel spus, comisionul ar fi de 0,05 cenți/kWh, adică de aproape un bănuț pentru fiecare kilowatt de energie.

În cazul energiei electrice achiziţionate de la compania Ukrhidroenergo din Ucraina, însă, costurile de intermediere sunt de 2,4 ori mai mari. Astfel, preţul anunţat este de 83,50 de dolari pentru un MWh, dar după ce trece pe la Energocom costul energiei ajunge la 84,74 de dolari, arată date analizate de Mold-Street.com.

Adică, costul creşte cu 1,24 dolari pentru un MWh sau cu aproape 2,4 bani la fiecare kWh.

Explicaţiile Energocom

Administraţia Energocom, însă, neagă că ar aplica un comision majorat. „În procesul de stabilire a prețului de furnizare a energiei electrice la prețuri nereglementate, SA Energocom a luat în considerare mai mulți factori, prioritară fiind fluctuația incertă pe piața monetară a Republicii Moldova. Rata de profitabilitate pentru 1 (unu) kWh a SA Energocom a fost stabilită la valoarea de 0,005 MDL/kWh, prin decizia Consiliului de Administrare a Societății”, explică într-o notă informativă Vladimir Sadovoi, director general interimar al Energocom.

Pentru a exclude alte interpretări, Energocom a indicat categoriile de costuri directe care au stat la baza stabilirii prețului de furnizare, respectiv:

1. prețul de achiziție a energiei electrice;
2. taxele și procedurile vamale;
3. serviciile bancare: transfer valutar, convertire a valutei (diferența medie dintre cursul BNM și cel comercial constituie 0,16 lei);
4. plata regulatorie achitată către ANRE – 0,3% din venituri din vânzări;
5. cheltuieli de distribuire și administrative – 1%;
6. Rata de profitabilitate a SA Energocom – 0,005 lei/kWh.

Putem astfel deduce care sunt factorii ce au dus la apariţia comisionului majorat, în cazul energiei importate din Ucraina.

„Agenția Proprietății Publice susține eforturile Energocom de a oferi cel mai bun preț consumatorilor. Activitatea Energocom este reglementată, iar prin intermediul Consiliului de Administrație APP monitorizează ca toate plățile operate să fie corecte”, a declarat pentru Mold-Street.com Tatiana Savva, directoare generală adjunctă a APP.

Profil Energocom:

A fost fondată în ianuarie 2006 şi avea la începutul anului 2022 un capital social de 307,2 milioane de lei, deţinut integral de stat prin Agenția Proprietății Publice.

Compania a finalizat anul trecut cu venituri de 2,22 miliarde de lei, de aproape două ori mai puţin decât în 2020 (4,02 miliarde de lei). În 2021, profitul companiei a constituit 8,71 milioane de lei, în scădere de trei ori faţă de 2020 (24,47 milioane de lei). Energocom este furnizorul principal de energie şi deţine şi licenţă pentru activitatea de furnizare a energiei şi a gazelor naturale. Din octombrie 2021, director general interimar este Vladimir Sadovoi.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării