main logo
1845

Ministrul Economiei explică schemele ca în anii ’90 ale guvernării PDM

Schemele criminale din sectorul public şi privat al Moldovei aduceau grupării criminale organizate apropiate fostului preşedinte al Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, venituri începând de la 400 milioane de lei lunar.

Ministrul Economiei explică schemele ca în anii ’90 ale guvernării PDMFoto: Știri.md

Potrivit agenţiei Infotag, despre aceasta a comunicat marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, ministrului Economiei şi Infrastructurii, Vadim Brînzan, transmite Știri.md.

Potrivit lui, "o mână de oameni au adus scheme din anii '90, transformând o ţară întreagă în propriul business, iar banii cetăţenilor nu ajungeau în bugetul ţării, dar în buzunarul grupului criminal organizat". De realizarea acestor scheme se ocupau aşa-numiţii "baronii lui Plahotniuc", care adunau "bir de la instituţiile private şi de stat ca în Evul Mediu". 

Ministrul a spus că toate acestea se întâmplau cu acceptul Ministerului Economiei, care "avea rolul de a le asigura spatele şi a le dezlega mâinile baronilor", aşa cum s-a întâmplat în cazul Căii Ferate a Moldovei, care încasa ilegal de la doi până la cinci euro pentru fiecare tonă de marfă transportată pe teritoriul RM. În anul trecut, pe calea ferată au fost transportate 10 mil. tone de mărfuri.

"Vă imaginaţi ce am fi putut obţine dacă 400 milioane de lei ajungeau lunar în bugetul de stat, dar nu în buzunarul grupării? Vreau să le transmit tuturor acestor baroni, şefilor, şefuleţilor, procurorilor, judecătorilor, funcţionarilor şi executorilor care au participat şi încă participă la aceste scheme frauduloase. În primul rând, Plahotniuc a plecat şi nu se va întoarce în Moldova decât în cătuşe. Gata, nu mai aveţi acoperire. În al doilea rând, noi ştim cine sunt aceşti baroni şi oamenii de sub ei, cum au fost furaţi şi cât au furat. Toate informaţiile de la cetăţeni (cu privire la scheme - "I.") le-am expediat la Procuratura Generală şi Centrul Naţional Anticorupţie", a spus el.

Brînzan s-a adresat către procuratură, "care a căzut într-un somn letargic sau acoperea schemele criminale", cu apelul "să nu se ţină de scaune şi funcţii, căci, de data aceasta, nu o să-i salveze nici politicienii corupţi, nici partenerii de business pe care îi au".

"În secolul XXI, banii şi ilegalităţile lasă urme, voi (procurorii - "I.") ştiţi asta tare bine. Nu vă rămâne nimic altceva decât demisionaţi şi să începeţi să cooperaţi cu organele de drept. Totodată, mă adresez şefilor structurilor de stat şi executorii care au participat la colectarea ilegală a banilor: dacă credeţi că şi de această dată veţi scăpa şi o să rămâneţi să lucraţi la stat, greşiţi. Fiecare pas ilegal pe care îl faceţi acum doar o să vă adauge foi în dosarul penal şi ani de puşcărie", a spus el.

Ministrul a promis că autorităţile, "prin măsuri dure şi necruţătoare", vor face tot posibilul pentru ca "noii plahotniuci care se cred în formare şi care cred că pot prelua anumite scheme să nu mai poate face acest lucru.

"Echipa ministerului a început să documenteze toate schemele şi ilegalităţile care s-au produs sub conducerea grupului criminal organizat ca să le putem transmite organelor competente. Pregătim un pachet legislativ care să aducă normalitate în economie. Vom continua curăţarea sistemului de membrii grupului criminal organizat. Organizăm concursuri transparente de numire în funcţii. Vor veni şi vin deja oameni care au un singur interes - dezvoltarea RM", a evidenţiat Vadim Brânzan.

El a recunoscut că a fost şocat de acţiunile fostei guvernări, "care a creat o realitate paralelă şi, la un moment dat, a început chiar să creadă în ea".

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării