main logo
577

Ministrul Economiei, Dumitru Alaiba, în vizită de lucru la Bruxelles

În cadrul unei vizite de lucru la Bruxelles, ministrul Economiei, Dumitru Alaiba, a avut mai multe întrevederi, una dintre care a fost cu Maive Rute, director general adjunct al Comisiei Europene pentru Piața Internă, industrie, antreperenoriat și IMM-uri (DG GROW).

Ministrul Economiei, Dumitru Alaiba, în vizită de lucru la Bruxelles

Oficialii au discutat despre mecanismele de suport pentru IMM-uri, de care Moldova poate beneficia în contextul statutului de țară candidată, identificarea oportunităților de dezvoltare și capitalizare a Fondului pentru Antreprenoriat și Creștere Economică (FACEM), dar și optimizarea politicilor în domeniul antreprenoriatului, transmite Știri.md.

Ulterior, ministrul Alaiba s-a întâlnit cu mai mulți parlamentari europeni, printre care Bernd Lange,președintele Comisiei pentru comerț internațional (INTA), Grupul Alianței Progresiste a Socialiștilor și Democraților (S&D); Iuliu Winkler, vicepreședintele Comisiei pentru comerț internațional (INTA), Grupul Partidului Popular European (PPE); cu  Dacian Cioloș, Grupul Renew Europe (RE), membru al Comisiei pentru agricultură și dezvoltare rurală. 

În cadrul discuțiilor, ministrul Economiei, Dumitru Alaiba, a reiterat necesitatea valorificării Acordului de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător. Oficialul și-a exprimat recunoștința pentru solidaritatea de care au dat dovadă țările Uniunii Europene întru susținerea mediului de afaceri din Republica Moldova, în special prin majorarea contingentelor tarifare de export pentru produsele agricole.

Totodată, ministrul a menționat despre provocările, încă actuale, pentru exportatorii din Moldova, ca urmare a războiului din regiune, constatând că sunt necesare măsuri adiționale de susținere a acestora.

Dumitru Alaiba a reiterat angajamentul de a implementa o agenda de reforme, bazată pe reducerea birocrației pentru antreprenori, crearea unui climat investițional favorabil, susținerea proceselor de digitalizare, perfecționarea sistemului fiscal.

În cadrul întrevederilor de la Bruxelles, Moldova a fost încurajată să valorifice beneficiile oferite de statutul de țară candidat al UE, pentru parcurgerea rapidă și fermă a tuturor proceselor în parcursul său european. În plus, a fost agreată o vizita la Chișinău a delegației Comisiei Parlamentului European pentru comerț internațional, pentru luna februarie 2023. 

În perioada 8-9 decembrie 2022, la Bruxelles, sub egida Președinției Republicii Moldova, se desfășoară forumul „CEFTA Week”. Evenimentul este organizat de către Ministerul Economiei al Republicii Moldova, cu suportul Secretariatului CEFTA și are drept scop promovarea şi dezvoltarea cooperării comercial - economice cu țările CEFTA și UE. 

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării